19.8 C
София

3 тенденции за устойчивост през 2022

Всеки ден, всяка секунда, ние вземаме решения, които влияят на нашето здраве и на здравето на всичко около нас. Какви продукти ще си купя днес; Как ще се облека; Как отоплявам къщата си, къде ще си изхвърля боклука… Всички тези факти влияят както на нашия живот, така и на планетата. А Земята е нашият дом – единственият, който има значение. 

И в момент, в който най-богатата част от света се чуди дали да продължи със „Зелената сделка“, или да се погрижи за енергийната си зависимост от Русия, си заслужава с нашите избори категорично да бъдем част от промяната към по „зелено“ бъдеще. 

Ето 3 от основните трендове в тази посока…

Продукти и компании които приоритизират природата

Козметичната индустрия играе голяма рола в замърсяването на Земята и промяната на климата. За щастие, все повече и повече компании излизат с природосъобразни продукти. Смята се че, хората ще търсят по-екологични опции в своите списъци за пазаруване през 2022 г. Експертите прогнозират преход към марки, които поддържат биоразнообразието и имат регенеративни практики, които помагат за възстановяването на екосистемите и общностите. На потребителите на козметични продукти, става все по-ясно какво има в продуктите, които избират да купят, от грижа за кожата до домакински принадлежности, и непластмасовите алтернативи като дърво, лен и така нататък започват да се ценят все повече. Живеем в такива времена, че дори и да не сте запознати с екологични алтернативи, е много лесно да намерите информация за екологични продукти, според Вашите нужди. 

Устойчива мода

Експерти посочват че през 2022 г. мнозина ще търсят по-дълготраен и минималистичен гардероб, който има минимален негативен ефект върху околната среда. Повече хора ще разглеждат внимателно етикетите на дрехите, търсейки еко материали като органичен памук, коноп, бамбукови влакна и дори водорасли. Магазините за втора употреба също ще се превърнат в ключова дестинация за купуване на дрехи. Масово хората пренасочват вниманието си от бързооборотни марки към по-качествени продукти, които си купуват през магазини за втора употреба, социални мрежи и онлайн платформи за купуване и продаване на носени или нови дрехи. Устойчивата мода набира голяма популярност през последните няколко години и е една от най-модерните тенденции за пазаруване на дрехи. 

Виж дали „бързата мода“ може да бъде устойчива!

Кръгов модел на потребление

В последните години все повече се засилва идеята и дяла на т.нар. „кръгова икономика“. Тя е системен подход към икономическото развитие, предназначен да бъде от полза за бизнеса, обществото и околната среда. За разлика, от познатия ни линеен модел : вземане – направа – използване – изхвърляне – замърсяване, кръговия модел изглежда по доста по-различен начин.

С масовото потребление и линеен икономически растеж, несъвместими с избягването на по-нататъшни промени в климата, тази година все по-често ще избираме да купуваме от търговци на дребно, които работят в рамките на кръгови модели, казват екперти в областа. Магазините за продукти с нулев отпадък ще бъдат предпочитани пред супермаркетите (а вече и самите супермаркети въвеждат подобни сектори) и употребата на продуктите за многократна употреба (шишета, пазарски чанти, чаши и т.н.) ще продължава да расте и да се предпочита от масата от населението.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини