12.3 C
София

Фермер прави иновативна еко водка от суроватка

Носителят на награда „Млад фермер“ Брин Пери от Хавърфордуест в Пембрукшир използва иновативен метод за рециклиране на остатъците от суроватката от производството на сирене, за да произведе… водка. 

Фермерът разказва, че принципът е подобен на този за производството на млечния стаут. Захарите в суроватката ферментират, за да се получи вид бира, която след това се дестилира, за да се получи готовата водка.

Брин Пери споделя, че идеята му хрумнала след болката, която почувствал, докато изливал галони суроватка в канала.

„От гледна точка на околната среда, финансово, морално, в наши дни няма оправдание за разхищаване на какъвто и да е страничен продукт от земеделието“, казва той.

На Брин му отнело една година работа по рецептата, преди да бъде удостоен с мемориалната награда на Бринли Уилямс за най-добър нововъзникващ фермер в Уелс.

„Точният процес е строго пазена тайна – след всички усилия, които сме положили в него, няма да кажем на всички как се прави“, коментира той.

Въпреки, че Брин определя послевкуса на водката като „мек“ и „сметанов“, той напомня, че по никакъв начин това не е „млечен шейк за възрастни“.

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини