19.8 C
София

Кой е готов за зелено бъдеще и къде сме ние в България?

Индексът на зеленото бъдеще за 2022 година е класация на 76 икономики, публикувана от MIT Technology Review Insights, персонализираното издателско подразделение на двумесечното списание в Масачузетския технологичен институт.

Той измерва в каква степен страните намаляват въглеродните си емисии, развиват чиста енергия и правят иновации в зелените сектори. Изследването също така разглежда опазването на околната среда и правителствените политики в областта на климата. Европа води в класацията с 16 държави в топ 20.

Сред напредващите държави в това отношение са САЩ, Гърция, Австрия, Унгария, България, Китай и Чехия. България се намира на 25 позиция от всички 76.

Първенци в класацията, пък се оказват Исландия, Дания и Нидерландия, следвани от държави като Великобритания, Норвегия, Финландия, Франция. Тук впечатление прави, че повечето Скандинавски и Северни страни заемат челните позиции.

Зеленият лидер в класацията

Исландия, на първо място, е една от двете европейски страни, които генерират повече електроенергия от възобновяеми източници, отколкото консумират. От тях 80% отиват за отопление и охлаждане, повече от три пъти над средното за Европейския съюз от 23%.

Бързо изкачващите се, благодарение на зелени политики

Подобрените политики в областта на климата тласнаха нагоре в класацията някои страни, установява Индексът на зеленото бъдеще 2022. Пример за това е Обединеното кралство, което се премести от 17-о на 4-о място от миналогодишната класация. Кралството беше „агресивно“ в инвестирането в чиста енергия.

Страни, които следва да работят усилено в посока зелено бъдеще

Индия е сред контингентите, които Индексът на зеленото бъдеще 2022 нарича „изоставащи“. Планът за възстановяване на страната от COVID-19 благоприятства традиционните индустрии, казват авторите, и това възпрепятства преминаването към по-екологични политики.

Пандемията също отблъсна зелените програми в страни като Аржентина и Индонезия. Тези държави са класирани съответно на 68-о и 70-о място в таблицата и са част от група, която авторите наричат ​​„въздържащи се“.

Къде се намира България?

По дании от technologyreview.com нашата страна се намира на 25 място в цялостното класиране. Това означава, че спадаме към „напредващите държави“ в това отношение, но има още по какво да се работи. През третото тримесечие на 2021 г. България отбеляза най-голямото увеличение на емисиите на парникови газове в Европейския съюз – 22,7%, повече от четири пъти над средното за ЕС. В тази насока следва да поработим.

Полученото 25-о място дължим на резултатите във всички 5 сфери, благодарение на които се изчислява Индексът, а именно: Въглеродни емисии (55-о място), Енергиен преход (57-о място), Зелено общество(23-о място), Чиста иновация (35-о място) и Климатична политика (22-о място). Оказва се, че от изброените сфери, най-добре се справяме по отношение на Климатична политика и Зелено общество.

Ето съпоставка на ранга в критериите между България и първенеца  в класацията Исландия:

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини