22.8 C
София

Протестът на учените

Учени от 25 различни държави се вдигнаха на протест след публикуването на новия доклад на Междуправителствената група по изменението на климата (IPCC). В доклада се предупреждава за предстоящи климатични катастрофи, ако не се вземат незабавни мерки за намаляването на парниковите емисии до 2025 г.

Заради непрекъснатото пренебрегване на предупрежденията на учените, те решават, че единственият начин да привлекат вниманието не само на обикновените хора, но и на правителствата, е чрез протести из цял свят. 

Най-нашумелият протест е на Питър Калмус, климатолог от НАСА. Той и колегите му протестират пред сградата на JP Morgan Chase в Лос Анджелис, след което са арестувани. Те призовават за спиране на бизнеса с изкопаеми горива и насочване към възобновяемите източници на енергия. 

Протестиращите от групата Scientist Rebellion, начело с климатолога Роуз Абрамоф, се оковават с вериги за оградата на Белия дом. По време на втория им протест, групата успява да спре движението по една от най-натоварените магистрали във Вашингтон, преди отново да ги арестуват.   

Протестите набират огромна скорост в различни държави. В Дания около 40 души блокират улицата пред Министерството на климата, в Мадрид са арестувани половината от протестиращите след разпръскване на фалшива кръв по фасадата на Националния конгрес на Испания. В Хага учени блокират входа на Министерство на икономиката и климатичната политика на Нидерландия. Протести се провеждат и в Берлин, Швейцария, Италия, Еквадор, Панама и др.

Посланието, което искат да отправят всички учени е насочено към използване на възобновяемите източници на енергия и намаляване на добива на изкопаеми горива като петрол, природен газ и въглища. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини