12.3 C
София

Идея за разходка: Местност Мента

С настъпването на пролетта отново нахлуват в човешкото съзнание първите мисли и желания за покоряване на нови интересни места. Ние, българите, сме щастливци, защото имаме немалко такива дестинации. Голяма част от тях дори може да посетим само за няколко часа и да се насладим на един ден, далеч от монотонното ежедневие.

Там, по пътя за Юндола – Велинград, сгушена по поречието на река Яденица, се намира една уникална малка местност, наречена „Мента“. Това планинско райско кътче е сътворено малко над възрожденското село Голямо Белово, което се разпростира между Рила, Родопите и Средна гора. 

“Мента” е неповторимо местенце, изградено с много мерак, упорити усилия и вдъхновение от главния му създател Калоян Акшаров, заедно с незаменимата помощ на негови приятели – също жители на селото.

Прекосяваме реката, благодарение на дървения мост, и стъпваме на вълшебното горско място. Сякаш се потапяме в света на приказното. Дървено водно колело загребва речната вода и се завърта с цялата си мощ. 

“Мента” си има свой пазител денем и нощем, направен основно от дървени изрезки. Неговото присъствие цели да внуши отговорност за опазване на природата, приканвайки посетителите да загасят огнището и да почистят след себе си всички отпадъци. 

Добре ще е да си носите по нещичко за печене, за да изпробвате саморъчно изградената каменна пещ, да се насладите на дървени и каменни маси, сръчно измайсторени шкафове, направени от дървени бъчви, забележителни столове, кратуни и други старинни предмети. Погледът се спира върху малките каменни къщички като незаменим декор от цялостната картина. Но това, което те оставя без дъх, е гледката от скалните образувания.

Ако желаете да споделите какво мислите за този оазис – имате възможността, отваряйки тайнствена дървена кутия. А в нея ще видите ръчно направена книга за гости. Мястото е познато не само сред местното население и околността, но дори и сред чужденци.

Нека всички посетители на този планински рай го пазят и съхраняват след себе си, за да може да продължава да радва човешкото око и да пълни човешката душа. 

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини