19.8 C
София

Международна седмица на компостирането

В началото на май се провежда „Международна седмица на компостирането“ във Варна.

Темата е „Рецепта за регенеративност: Компост“. Участниците имат възможността да научат подробности за градското компостиране и видовете компостери, а чрез практическата работилница дори могат да изградят компостер.

Поставя се акцент върху лечебните свойства на здравата почва и главната ѝ роля в борбата срещу световните климатични промени. Събитието цели информираност на хората, събуждане на тяхната осъзнатост за състоянието на почвата и предприемане на действия за подобряването ѝ. Тази регенерация може да се случи, като се използват органичните битови отпадъци от домакинствата и органичните отпадъци от градините за направата на компост, който след това ще се върне обратно в почвата и ще я обогати.

Градското компостиране е абсолютно възможна мисия с подкрепата на общината, осигурявайки отделни контейнери за органични отпадъци, и същевременно – подходяща информационна кампания за причините и начините за тяхното използване.

Събитието дава осведоменост за компоста и го популяризира чрез видеа и конкурси.

Велислава Славова от Фондация „Корен“, един от организаторите на „Международната седмица на компостирането“, споделя, че за най-простия компостер ни е нужна една перфорирана кофа, за да влиза въздух в нея, малко пръчки на дъното за дренаж, картон, капак и редуване на различни маси (зелена и кафява). След всяка една мека и зелена маса следва нещо, което е по-сухо като шума, хартия, дървени стърготини. Цялата тази смес се разбърква от време на време, за да се аерира. В рамките на 2-3 месеца човек може да се сдобие с една готова маса. Така създаденият компостер може да се занесе в градината, да се даде на приятел или на споделен компостер.

Желана цел на тази инициатива е изграждането на компостна инсталация във Варна, събирането на органичния отпадък от домакинствата, реализирането на вид абонаментно събиране, подобно на органичната инсталация в едно село близо до Шумен.

Компостните работилници са с участието на доброволци на движението „Да спасим почвата“ и ще са по време на неделния Фермерския пазар във Варна.

Индийският природозащитник и мистик Садгуру идва в София

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини