19.8 C
София

Защо е полезно за здравето да имаме куче? 

Може би не е тайна, че животът с куче е прекрасен. Днес обаче ще ви представим няколко по-неизвестни факта, които ще ви накарат още повече да заобичате домашния си любимец… или дори да се сдобиете с такъв?

Безброй емоционални ползи има отглеждането на куче у дома. Това са съществата, които дават и получават обич, стопанинът винаги има компания, има спътник за игри и приключения, и дори в случай на болни деца, или такива с някакво разстройство, домашните любимци могат да се превърнат в голяма помощ.

Кучето ни помага в борбата с безсънието. 

Кучешкото присъствие ни успокоява, намалява стреса и ни кара да се чувстваме в безопасност, което означава, че премахва повечето от факторите, които могат да ни държат будни нощем.

Гушкането с него намалява стреса и напрежението

Терапевтични изследвания доказват, че кучешкото присъствие намалява стреса и безпокойството. Позитивното им излъчване е заразително, а грижливата им природа може да бъде много успокояваща.

Помага в борбата с депресията.

Кучетата ни предлагат безусловна и безгранична любов. За хората, които се борят с депресията, това чувство може да бъде особено полезно. Кучетата вършат чудеса през тежки за нас периоди. 

Животът с куче подобрява човешкия микробиом

Изследвания показват, че кучетата и техните стопани развиват едни и същи видове чревни бактерии, след като живеят заедно известно време. Високото ниво на пробиотични бактерии е от съществено значение за физическото и психическото състояние, особено в по-напреднала възраст. Изследването категорично установява, че кучетата несъзнателно помагат на собствениците им да са здрави. 

Според проучване, животът с куче по време на бременност носи ползи за здравето на бебето

Животът с  кучета може да помогне за подобряване на здравето на децата. До сега се знаеше малко за ползите, които домашният любимец носи по време на бременността.  Изследване на Университета на Алберта (Канада), доказва че животът с домашни любимци подобрява здравето на децата, а при малки бебета, които са в чест контакт с кучета е по-нисък рискът от развитие на имунни и респираторни заболявания.

Ето защо, ако очаквате бебе и имате домашен любимец у дома, имате късмет – освен, че ви дава безусловна топлина и обич, той насърчава практиката на физически упражнения. 

Освен това изследването анализира чревните бактерии на повече от 700 тримесечни бебета, чиито майки са живели с кучета по време на бременност.

Резултатите показват, че контактът с тези домашни любимци, докато сме бременни, ни кара да развиваме по-голям брой чревни бактерии, наречени Ruminococcus и Oscillospora, които в дългосрочен план имат положително въздействие върху здравето на нашето бебе, тъй като те са свързани с по-малко алергично предразположение и по-малък риск от наднормено тегло.

Изследването също така установява, че това съжителство намалява риска от инфекция при новороденото от група В стрептококи, инфекция, която може да причини пневмония, сепсис или дори менингит.

Според авторката на изследването Анита Козирски, връзката между домашните любимци и здравите чревни бактерии предполага, че  прекомерната дезинфекция може да причини повече вреда, отколкото полза:

„Твърде сме загрижени да не се излагаме на микроби, но се смята, че именно тази мания по хигиената е довела до увеличаване на броя на алергиите и случаите на астма“.

Козирски и нейният екип от изследователи продължават да изучават бебетата в това проучване, докато навършат пет години, за да научат повече за дългосрочните ползи от живота с домашни любимци по време на бременност.

Сега вече всички бъдещи стопани и най- вече мами, могат да бъдат напълно спокойни, защото кучето, освен, че е най-добрият приятел на човека, той може да бъде и неговото емоционално, физическо и психическо здраве, както и за децата. 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини