19.8 C
София

Как висшата мода се отказва от естествената кожа и козина

Големите четири Седмици на модата (в Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк) отдавна минаха, а части от представените колекции вече не просто са на пазара, а и са репликирани от марките за бърза мода.

И очевидното завръщане към модата от 90-те ни накара да се върнем назад в историята и да си припомним как големите модни къщи постепенно се отказват от дрехи и аксесоари от естествена кожа и козина.

Разбира се, светът на модата още е далеч от екологията (и все така близо до най-големите световни замърсители). 

И все пак, тенденцията, която се запазва е големите къщи да вървят натам – включително и заради силните и все по-зрелищни акции за защита на правата на животните на PETA през 2002 г. и 2003 г. по време на модното ревю на световно известните марки Dior и Victoria Secrets Fashion Show. 

През 2018-а година пък започна силният тренд, в който най-много марки за висша мода преминаха на еко материи за новите си колекции. Дрехите от естествена кожа и козина постепенно започват да излизат от мода.

Откакто и организацията Fur Free Alliance започна да набира все повече последователи, големите модни къщи бяха принудени да променят политиката си. 

Марки като Armani, Prada, Gucci отдавна се отказаха от естествената кожа и косъм в колекциите си. В началото на 2022 г. към тях се присъедини и Dolce & Gabbana

Френската марка Saint Laurent потвърди спиране на палтата с естествен косъм, като този ход влиза в сила с новите есенни колекции тази година.

Главна роля в тази промяна играе новото поколение, което е ориентирано към опазване на природата. Модните марки нямат друг избор, освен да се приспособят към новите движения, ако искат да запазят и увеличат купувачите си. 

Известната модна дизайнерка Стела Маккартни се отказа от кожата от самото начало. Тя добива още по-голяма популярност със своите еко дрехи – от тениски и суитчъри от био памук, до веган кожа от гъби. 

Модната къща на Oscar de la Renta също обяви, че повече няма да създава модели с естествена кожа и няма да бъдат открити такива в магазините им. 

Burberry излезе с изявление, че също прекратява използване на естествена кожа и козина. Луксозната марка Chanel се отказа само от екзотичните кожи, а италианската марка Versace спря да представя в колекциите си емблематичните за нея палта с естествен косъм, към нейното решение се присъединиха и марките Prada и Balenciaga.

Изцяло вегански брандове са Melie Bianco, известна с качествени и достъпни веган кожени портмонета. 

Vaute Couture е веган екологична марка, създадена през 2009 г., за да докаже, че дрехите от устойчиви материали също могат да бъдат модерни, удобни и перфектни за зимата. 

Луксозната марка Allkind печели голямата награда от PETA Fashion Awards 2021, благодарение на своите обувки от 100% изкуствена кожа. 

Въпреки позитивния тренд, Четири лапи алармираха, че немалко световни марки продължават „сива“ политика относно някои от най-нехуманните практики в добива на вълна. Прочетете повече тук.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини