12.3 C
София

5 спортисти, които променят света като екоактивисти

Спортистите са хора, които са свикнали да преследват целите си с всички сили, дисциплина и много труд. Когато всичко това се насочи към спасяването на планетата ни, няма как промяната да не настъпи.

Горди сме, че една от най-успешните български тенисистки – Магдалена Малеева днес е един от най-силните гласове на екологичната и климатичната кауза у нас.

Затова ви представяме още 5 световни атлети, които намират в екологията мисията, която заслужава техните усилия и време. 

Лаури Марканен 

Професионалният баскетболист, настоящо крило в Кливланд Кавалиърс, силно вярва, че всички трябва да се променим, за да спасим планетата ни. Преди няколко години Лаури спира червеното месо, за да намали въглеродния си отпечатък. Той рециклира, кара електрическа кола и е минимализирал количеството електричество, което използва. Марканен живее екологичен начин на живот и промотира принципите и идеите му. Чрез социалните си мрежи той подтиква феновете си към малки крачки, които ще помогнат много на природата ни. 

Photo: Marcel Schreiber

Серина Уилямс 

Серина е една от най-великите тенисистки на всички времена и е носителка на 39 титли от Големия шлем. Тя създава свой собствен бранд, който е изцяло веган и следва принципите на устойчивата мода. Модната индустрия е вторият по големина замърсител на водите и е причина за 10% от въглеродните емисии по света. Друг проблем е, че често хората, които изработват текстилните продукти, живеят в бедни страни и са принудени да работят дълги часове, без заплащането да отговаря на труда им. Серина Уилямс иска да промени всичко това и още. Тя проповядва растителния хранителен режим и намаляването на консумацията на червено месо. Освен това Уилямс инвестира в старт-ъпи, който също целят по-природосъобразен начин на живот. 

Photo: Arrive Gupta

Нико Росберг 

Росберг е немски пилот от Формула 1. През 2016 г той става световен шампион, след като побеждава съотборника си Луис Хамилтън. 5 дни по-късно Рико обявява напускането си от Формула 1. След блестящата си кариера той поглежда към екологията. Днес той е предприемач, който прави смели стъпки към промяна на света. През 2018 г Нико основава “Greentech Festival”, който предоставя място за споделяне и представяне на зелени идеи. През 2022 фестивалът ще се проведе на 22-24 юни в Берлин. Росберг вече е инвестирал в над 20 екологични бизнеса. Той споделя, че две неща могат да направят голяма разлика в световен план – силата на децата и генерация Z и спортът, който дисциплинира и възпитава в по-добро. 

Photo: Abed Ismail

Уил Гад 

Уил е канадски катерач по лед, който през 2015 г става първият човек, изкачил замръзналия водопад Ниагара. Тъй като е почти постоянно сред природата, той наблюдава климатичните промени и замърсяването от близо. Уил използва таланта и способностите си, за да помогне на планетата ни. Освен невероятен атлет, той е и еко активист, осъществяващ множество опасни експедиции, с които да допринесе до по-добро разбиране на проблемите с промяната на климата. Най-опасната мисия на Гад е била спускането му в ледените шапки на Гренландия, с цел проучване на топящите се ледове в глетчерите. 

Photo: Matt Forster

Гретхен Блайлер 

За носителката на сребърен медал по сноуборд на Олимпиада, Гретхен Блайдер, справянето с екологичните проблеми е почти лична мисия. Както за повечето зимни спортове, и в нейния, глобалното затопляне намалява сезона, поради все по-късите зими. Гретхен е част от “Protect Our Winters” – група от еколози и професионални атлети, които искат да направят промяна. През годините тя е лектор на множество събития и участник в програми, които разпространяват важните екологични идеи сред ученици, студенти, работещи, предприемачи и т.н. Блайлер е създател и на свой продукт – бутилка за многократна употреба. Освен това тя е един от хората дали началото на “21 day reusable challenge” (21 дневно предизвикателство за многократно използване), което подтиква включилите се да не използват пластмасови шишета и найлонови торбички за 3 седмици. 

Photo: Mattias Olsson

Всеки един от тези атлети е бил достатъчно известен, богат и щастлив и преди да се захване с опазването на природата. Но всички те осъзнават, че ние живеем на една планета и трябва с общи усилия да я запазим за следващите поколения. Всеки един от тях прави своите крачки и проправя уникален път към цел, която трябва да е обща за всички хора – един по-чист, по-зелен и по-красив свят.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини