12.3 C
София

Учени откриха кои растения са сред любимите на пчелите

В опит да подпомогнат опазването на пчелите в Северна Америка, група изследователи от Калифорния установиха кои цветя предпочитат определени видове пчели.

На света са познати близо 20 000 вида пчели, 4 000 от които обитават САЩ, според Геоложкото дружество там. Пчелите опрашват приблизително три четвърти от всички плодове, ядки и зеленчуци, отглеждани в цялата страна и една от всеки четири хапки храна най-вероятно се дължи на опрашването на пчелите, посочва EcoWatch.

Налице е обаче фактът, че близо 40 процента от медоносните пчели са намалели през последната година, според ABC News. Причини за това са паразити, пестициди и липса на цветя в ландшафта. Затова учените се заеха да определят кои цветя предпочитат пчелите.

 „Открихме растения, които се открояват като големи победители сред всички видове земни пчели“, каза Хелън Лофланд, специалист от Института за популации на птици. 

„Това проучване ни позволи да предоставим кратък, научно обоснован списък на важни растителни видове, които да се използват при възстановяване на местообитанията, които ще задоволят нуждите на множество видове земни пчели и ще осигурят цъфтеж през целия годишен жизнен цикъл“, добави той.

В най-голяма степен учените наблюдавали жълтоликата пчела (Bombus vosnesenskii). Оказва се, че застрашените насекоми предпочитат едролистната лупина (Lupinus polyphyllus) и последователно избират цъфтящото растение, дори когато са налични други. 

Photo: Tatyana Koroleva

Установено е също, че три от пет вида пчели предпочитат Agastache urticifolia, цъфтящо растение от семейството на ментата.

Photo: Jeffrey Hamilton

Пчелите предпочитат също Орегонски слез (Sidalcea oregana), планинска Монардела (Monardella odoratissima), високи камбанки с реснички (Mertensia ciliate) и паяжиновидна коприва (Stachys albens).

Важно е да се отбележи, че пчелите вероятно нямат естествени предпочитания, а вместо това избират цветя въз основа на качеството или количеството на нектар или цветен прашец. Хората трябва да тълкуват резултатите с повишено внимание, тъй като изследователите не са стигнали до извода дали растенията са били използвани за източници на цветен прашец или нектар, отбелязва CNN.

Американските горски служби казват, че използват резултатите от проучването, за да идентифицират области, където би могло да се постигне ефикасно възстановяване на популациите на пчелите.

 „Този ​​вид знания наистина могат да спомогнат популациите на пчелите по начин, който е относително лесен и рентабилен за прилагане“, заявява Лофланд.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини