18.5 C
София

Кои са “Най-зелените компании в България” 2022

На специална церемония в София за дванайсети път бяха раздадени наградите в националния конкурс „Най-зелените компании в България“, която отличава бизнеси и организации, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и самоинициират действия и каузи за по–здравословна среда.

Част от журито на конкурса за първа година беше редакционният директор на GoBio – Елена Пенева, която избра победителите в основните категории заедно с Марина Стефанова, Катя Димитрова, Силвия Костова, Иван Иванов, Елица Панайотова, Петя Галинова, Владимир Димитров, Теодор Маринов, Ивелина Василева и председателят на журито и главен редактор на организаторите от b2b Media – Надя Маринова.

За втора година президентът на Република България Румен Радев откри с видео обръщение официалната церемония по награждаване на участниците в
Националния конкурс. Призове връчиха вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и зам. министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Специалната награда „Зелена личност“ беше връчена на Виктория Бисерова, инициатор на първата в Европа безплатна плажна библиотека и на националната кампания „Стара хартия за нова книга“, която обединява грижата за природата и любовта към четенето.

Над 100 заявки от различни компании бяха разгледани и оценени от експертното жури на конкурса. За първи път беше връчен специален Приз „Зелен преход на ОББ“. Наградените са:
За зелена трансформация – Ингилиз груп
За зелени иновации – Ел Драйв
За зелени сгради – БГ РЕИ

А ето и останалите отличени в надпреварата:

Голямата награда тази година грабнаха Кауфланд, които получиха още няколко призови места в отделните категории.

Сред отговорните бизнеси и организации, имаше също общини, неправителствени структури, а също и медиите със свои зелени инициативи.

Наградата “Зелена медия” си поделиха HEALTH TV и платформата Дир бг.

С две отличия си тръгнаха УКО БЪЛГАРИЯ, а Уникредит – с цели 5.

ВиК Благодевград са призьорите в Енергетика, воден сектор, докато в Технологии, IT продукти и услуги отличието отиде при Акронис България.

Най-добри в категория Зелена иновация се оказаха РЕМИКС ГЛОБЪЛ ЕАД, а номер едно в Автоиндустрия, транспорт и логистика са ДИСКОРДИА  АД.

Сред Обществени организации, общини и държавни структури златото беше за Община Банско, а в Био индустрия, зелен бизнес, бюти индустрия – за СТАР-БГ.КОМ.

Сред най-награждаваните компании бяха Девин, Кауфланд и Уникредит – всяка от тях – с множество призове в различни категории на конкурса.

Най-силен проект в раздел Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия показаха ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ, а най-добри в Устойчиви политики са Шел България.

Пощенска банка са отличниците в категория Зелена образователна инициатива и Зелена идея, а Интеримидж – в Зелена ПР кампания.

Първото място за Зелена CSR кампания е за ИКЕА, за Зелена инициатива е за Schneider Electric България, а за Иновация от рециклирани материали – Билла България.

Наградата за Зелени продукти взеха Банка ДСК, а в категория Строителство, недвижими имоти, фасилити мениджмънт – Lion’s Head Management.

Призът Зелени стартъпи отиде при Фуудобокс 2021, а ето и списък на авторите и журналистите, отличени в това издание на конкурса със Зелено перо:

Силвия Кабаиванова

Лилия Лозанова

Рада Бонева

Виктория Симеонова

Богдана Лазарова

Бойка Велинова

Ваня Манолова

Велина Петкова

Борислава Бибиновска

Мирослав Дечев 

Вижте повече на: https://green.b2bmedia.bg/Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини