18.5 C
София

Исторически шанс за забрана на фермите за ценни кожи в Европейския съюз

Вече повече от 3 десетилетия неправителствени организации за защита на животните се борят за забраната на производство и продажбите на ценни кожи в Европа.

Но днес сме на прага тази борба да се овенчае с успех със стартиралата през май Европейска гражданска инициатива „Европа без кожи“. Целта й е да постигне забрана в целия ЕС за отглеждането и убиването на животни  за производство на ценни кожи, както и забрана за продажбата на продукти от тях на пазара на ЕС. 

За да е успешна инициативата са необходими подписите на един милион граждани на ЕС, които да бъдат събрани в поне седем държави. Европейската комисия трябва да отговори с официално съобщение и след това – предложението се внася в Европейския парламент и Съвета, и ако бъде прието, то става закон. 

Към днешна дата 13 държави-членки са забранили изцяло, или строго регулират, отглеждането на животни за ценни кожи, като в някои от тях са предвидени преходни периоди за прекратяване на процеса. Ирландия се присъедини към този списък съвсем наскоро, приемайки закон за забрана, който беше финализиран през март 2022 г. Очаква се страната да затвори всички ферми тази година. Франция, Естония и Италия взеха решение за забрана на отглеждането на животни за ценни кожи през 2021 г. 

У нас решението е частично – със заповедта на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов, който забрани вноса и развъждането на вида американска норка (визон) (Neovison vison) на територията на България, с което ефективно затвори единствената такава ферма у нас.

С пандемията от COVID-19 отглеждането на животни за ценни кожи се превърна във въпрос, свързан и с обществено здраве. Почти 450 ферми за норки в ЕС съобщиха за огнища на COVID-19 сред своите животни и около 20 милиона норки трябваше да бъдат умъртвени, за да се защити човешкото здраве. Това накара страни като Нидерландия, Дания, Италия, Ирландия и Швеция да предприемат драстични мерки и да преустановят или забранят отглеждането на животни за ценните им кожи.

Неправителствени организации и граждани стартираха инициативата, за да призоват отговорните лица в Европа да поставят приоритет върху здравето и безопасността на своите избиратели и най-накрая да сложат край на жестоката и остаряла практика по отглеждането на животни с цел да бъдат умъртвени заради ценните им кожи.   

Евродепутатът Тили Мец, председател на Интергрупата за хуманно отношение към животните и опазване на околната среда, заяви: „Европейските граждани имат исторически шанс да издигнат на преден план ново прогресивно законодателство в областта на хуманното отношение към животните. Призоваваме живеещите в 27-те държави-членки на ЕС да се включат в инициативата, за да покажат, че отглеждането на животни за ценни кожи е мъчение за животните и представлява сериозен риск за здравето на хората.“ 

Подпишете инициативата на този линк: https://evropabezkozhi.eu/

Най-големият производител на кожи от норки в света спира дейността си

Подобни новини

1 COMMENT

  1. Благодарим Ви, че информирате хората за тази жестока индустрия. в 21 век не е необходимо да убиваме животни в газови камери или с ток само заради кожата им!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини