20.3 C
София

Топ 7 природни виртуални разходки

Новото ни ежедневие в следствие на пандемията предполага много повече време у дома, отколкото ни се иска. Дали защото сме зажаднели за пътешествия или просто искаме да се разнообразим, тези безплатни онлайн турове идват като един подарък, който да ни доближи повече до природата дори от дивана. Всички разходки са подходящи и за деца, така че следващия път, когато седнете цялото семейство пред телевизора, можете да го изключите за разнообразие и да поемете на виртуално приключение всички заедно.

1. Изследвайте природата по света с Nature Works Everywhere

Посетете кораловите рифове на Палау, пустините и тревните площи на Африка, тропическа гора („пътувайки“ в кану), централа за възобновяема енергия и др. Обиколките са придружени от разказвач и дават страхотни, бързи факти, които децата лесно запомнят. Видеоклиповете са изключително образователни и предоставят полезна информация за дъждовните гори и пустините, за кораловите рифове, климатичните промени, възобновяеми енергийни източници и много други.

2. Насочи поглед към звездите със Stellarium

Stellarium Web е онлайн планетариум, създаден от двама братя. Предлагайки точен и реалистичен изглед на нощното небе, той ви позволява да се движите наоколо и да забелязвате звезди, спътници и други небесни тела. Щом кликнете на дадено небесно тяло, ви излиза прозорче с допълнителни обяснения за обекта. Сайтът дава информация и кога различните планети са видими с точност до минута.

Обиколката на нощното небе се предлага и в мобилни приложения за Android и iOS, които обаче не са безплатни. Парите отиват за плащане на разходи за сървър и разработката на проекта от двамата ентусиасти.

3. Опознайте пещерата Son Doong

Шондонг е най-голямата природна пещера в света. Разположена във Виетнам, тя разполага с подземна река и най-голямото напречно сечение от всяка пещера в света. Виртуалната обиколка на National Geographic ни позволява да изследваме пещерата с пълни 360-градусови гледки и завладяващи звуци. Можете дори да увеличите мащаба в една зона, за да разгледате къмпингуващите в палатките им. Шондонг е красива и си заслужава виртуалното посещение.

4. Пропътувайте света с AirPano

В сайта AirPano ще намерите различни обиколки в Китай, Португалия, Швейцария и други страни. Можете да посетите забележителности като стъкления мост Zhangjiajie в Китай, подводна пещера в Индонезия, ски курорти във Франция и други дестинации по целия свят. Сайтът предлага 360-градусова разходка както със снимки, така и с видео. Някои от видео обиколките имат записан разказ към тях. Контролът е изцяло ваш – можете да избирате накъде да гледате, дали в близък или в далечен план и т.н. Към всяка дестинация има кратко писмено описание, а самите обиколки са сравнително кратки, което ги прави подходящи и за деца.

5. Надникнете през чужд прозорец с WindowSwap

Тук процесът е двустранен – освен да се насладим на гледката от прозореца на непознат в различни краища на света, можем и да качим своя собствен прозорец, за да му се порадва някой друг. Не избираме сами къде да попаднем и това е най-вълнуващото – с натискане на един бутон системата ни препраща към случайно избрано кътче някъде по света. От успокояващ дъждовен пейзаж в Китай до слънчев плаж в Нова Зеландия – пътуването отнема само секунди!

6. Подарете си тур в космоса с NASA

Космическата агенция предлага изключително интригуваща колекция от видеоклипове, обхващащи космически теми от тестване на парашут за експедиции до Марс до движеща се вода в космоса. Всеки видеоклип е мини виртуално турне, което ще възхити не само нас, но и децата и ще насърчи интереса им към науката и космоса. Ще откриете най-актуалните разходки в космоса, различни обекти и безценни кадри от астероиди, изригване на Слънцето, обиколка на Луната и много други.

7. Разберете повече за Национален парк Yellowstone

Природният парк Йелоустоун предлага седем виртуални обиколки, подходящи за всички възрасти. Заедно с изображенията има много писмена информация, а някои обиколки са и във видео формат. Информацията е изчерпателна, а снимките са зашеметяващи. От изучаването на стария Fort Yellowstone до откриването на паркови аномалии като калния вулкан, тези обиколки са чудесен начин да научите уникални факти за природата в САЩ.

Виртуалните разходки може да не ни осигуряват напълно истинско преживяване, но ни спестяват време и пари, а на любимата ни планета – въглеродни емисии.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини