20.3 C
София

Микропластмаса вече и в плацентата на родилки

Последствията за здравето все още не са ясни, но учените смятат, че в дългосрочен план парченцата пластмаса могат да причинят увреждания на плода.

Микрочастици пластмаса са открити за пръв път в плацентите на неродени бебета, което според изследователите е „обезпокоително”. Все още не е известно въздействието им върху подрастващия човешки организъм. Но учените заявиха, че частиците могат да освободят химикали, които да причинят дългосрочни щети или да разстроят развиващата се имунна система на плода. Частиците вероятно са били консумирани или вдишани от майките.

Частиците са открити в плацентите на четири здрави жени, които са имали нормална бременност и раждане. Микропластиката е открита и на феталната, и на майчината страна на плацентата, както и в мембраната, в която се развива плодът.

Открити са дузина пластмасови частици. Анализирани са само около 4% от всяка плацента, което предполага, че общият брой на микропластиките е много по-голям. Всички анализирани частици са били боядисани в синьо, червено, оранжево или розово и може първоначално да са дошли от опаковки, бои или козметика и продукти за лична хигиена.

Микропластмасите бяха с размер предимно 10 микрона (0,01 мм), което означава, че те са достатъчно малки, за да се носят в кръвта. Частиците може да са попаднали и в телата на бебетата, но изследователите не са успели да проверят.

„Това е като да имаш бебе-киборг: вече не е съставено само от човешки клетки, а смесица от биологични и неорганични образувания“, казва Антонио Рагуза, директор по акушерство и гинекология в болницата „Сан Джовани Калибита Фатебенефратели“ в Рим, и който е ръководил проучване. „Майките бяха шокирани.“

В изследването, публикувано в списанието Environment International, изследователите заключават: „Поради решаващата роля на плацентата в подпомагането на развитието на плода и в ролята на интерфейс с външната среда, наличието на потенциално вредни пластмасови частици е въпрос на голяма загриженост. Необходими са допълнителни проучвания, за да се оцени дали наличието на микропластмаси може да предизвика имунни реакции или може да доведе до отделяне на токсични замърсители, което да доведе до вреда. “

Потенциалните ефекти на микропластиката върху плода включват намален растеж на плода, казаха те. Частиците не са открити в плацентите от други две жени в проучването, което може да е резултат от различна физиология, диета или начин на живот, казват учените.

Замърсяването с микропластмаси е достигнало до всяка част на планетата, от връх Еверест до най-дълбокия океан. За хората вече е известно, че консумират малките частици чрез храна и вод,а и ги вдишват.

Ефектът им в организма е неизвестен, но учените казват, че има спешна нужда да се направи оценка на проблема, особено за кърмачета. През октомври учените разкриха, че бебетата, хранени с адаптирано мляко в пластмасови бутилки, поглъщат милиони частици на ден. През 2019 г. изследователите съобщават за откриването на частици от замърсяването на въздуха в плацентите, от страна на плода, което показва, че неродените бебета също са изложени на мръсния въздух, произведен от автомобилния трафик и изгарянето на изкопаеми горива.

За да предотвратят външно замърсяване на плацентите, италианските изследователи не са използвали помощни материали от пластмаса, за да доставят бебетата. Акушерките и акушерките са използвали памучни ръкавици, за да помагат на родилките, а в родилната зала са се използвали само памучни кърпи.

Андрю Шенън, професор по акушерство в King’s College London, заяви пред Daily Mail, че е успокояващо, че бебетата в проучването са имали нормални раждания, но „очевидно е за предпочитане да няма чужди тела, докато бебето се развива“.

Елизабет Солтър Грийн, от благотворителната организация Chem Trust, заяви: „Бебетата се раждат предварително замърсени. Изследването беше много малко, но въпреки това сигнализира за много тревожна тенденция.“ Отделно скорошно проучване показа, че наночастици от пластмаса, вдишани от бременни лабораторни плъхове, са открити в черния дроб, белите дробове, сърцето, бъбреците и мозъка на техните плодове.

Източник: The Guardian

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини