-1.8 C
София

3 лесни начина да се обличаме по-еко

Как можем да се облечаме по-екологично? Какви дрехи трябва да обличаме и купуваме, за да опазим околната среда? Как можем да пазаруваме по-етично и да поддържаме по-екологичноотговорна мода? Споделяме 3 прости съвета, които всеки може да следва.

Mодната и текстилна индустрия е е един от най-големите замърсители и вторият по големина потребител на вода. Въздействието ѝ върху околната среда е пагубно и една от причините е, че ни подтиква към импулсивни покупки и непрестанно потребление. Между 2000 и 2015 г. модната индустрия е удвоила производството си. Средният купувач също е купил 60% повече дрехи, но е запазил всяка от тях за много по-кратко време (с 50% по-кратък срок), според проучване на консултантската компания McKinsey.

Модното производство съставлява 10% от въглеродните емисии на човечеството, изсушава водоизточниците и замърсява реките и потоците. Нещо повече, 85% от всички текстилни изделия отиват на сметището всяка година. А прането на някои видове дрехи изпраща хиляди парченца пластмаса в океана.

Изработването на дрехи означава отглеждане на памук (по вредни и нерегенериращи начини), тъкане на вълна или изработване на синтетичен текстил (като найлон, направен от пластмасови влакна, които след измиване попадат в океаните). Освен това дрехите също вземат багрила и други химически замърсяващи начини на текстилно обработване, както и се транспортират най-често от единия до другия край на планетата, оставящи след себе си голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. В същото време социално погледнато това е индустрия, в която най-често служителите работят при мизерни условия в неразвити или развиващи се страни, където работната ръка е евтина и социалните права не са защитени.

Поради всички тези причини е важно да се възприеме модно поведение, по-съобразено с екологичната индустрия за облекло. Ето 3 прости и ефективни съвета за подобряване на въздействието на дрехите ни върху околната среда. Всичко в името на по-зелена, по-етична и отговорна мода.

1. Нека купуваме висококачествени дрехи, които издържат дълго

Често се казва, че за да купуваме еко дрехи, трябва да се обърнем към конкретни марки, които използват тъкани от рециклирани материали или иновативни бамбукови влакна. Друг път може да чуем, че трябва да избягваме определени видове памук или вълна и да предпочитаме влакна като лиоцел или лен… Въпреки това, ако искаме да консумирате по-екологично, можете да направим нещо по-добро.

Анализите на жизнения цикъл на дрехите показват, че основният определящ фактор за въздействието на дрехите ни върху околната среда е… тяхната продължителност на живота. Разбира се, някои видове тъкани или обработки са по-екологични от други. Например органичната вълна или памук обикновено са много по-екологични от синтетичните материали, които изискват изкопаеми горива за големи количества енергия за тяхната трансформация. Но ако сравним две дрехи, едната е еко, а другата е по-класическа, това, което ще повлияе най-много върху околната среда, ще е времето, за което държим тази дреха в добро състояние и я използваме. Например органичната ленена тениска би могла да бъде по-неекологична от конвенционалната памучна тениска, в случай, че запазим памучната 5 години, без да я повредим, докато органичната издържи само 2-3 години.

По този начин най-важният фактор за намаляване на въздействието на модата върху околната среда е качеството. Ако закупим качествени продукти, изработени от трайни материали и правилни покрития, ще ги запазим за по-дълъг период. И това значително намалява въздействието на нашите модни покупки. Така че, ако пазаруваме и искаме да сме еко, трябва да купуваме по-малко, но да заложим на качествени продукти, които непременно ще струват повече. Пуловер от мериносова вълна с качествена плетка е по-добър от пуловер от вълна и синтетика, лошо изтъкан, който няма да издържи. Както и добрите кожени обувки със зашита норвежка подметка например ще бъдат по-устойчиви от изкуствените и ще ги запазим 8 или 10 години.

Друг фактор в защита на казаното е фактът, че марки, които предлагат продукти с добро качество, обикновено също осигуряват на работниците си добри условия на труд.

2. Нека се погрижим добре за дрехите си, така че да издържат по-дълго

По същите причини, разгледани по-горе, ние също трябва да се научим да използваме и поддържаме дрехите си правилно. Това е особено важно по две причини.

Първо, разбира се, защото това увеличава продължителността на живота на нашите дрехи. Ако перем плетива в пералнята до 60 градуса със сушене, може да не ги запазим за дълго време. Трябва да прочетем етикетите на дрехите си, за да планираме правилно прането си. Тъй като докато някои дрехи може да се наложи да се перат на ръка или да се занесат на химическо, други могат да се перат студени, а трети при по-топла температура. Но поддръжката е свързана и с начина, по който носим дрехите си. Например обувките не трябва да се носят всеки ден. По-специално кожените обувки издържат много по-дълго, ако оставите материала да диша за един ден. Освен това, да се научим как да поддържаме материала чист и да мажем кожата с вакса (восък) също са най-добрите практики дрехите и обувките да издържат по-дълго.

Втора причина: повечето въздействия върху околната среда се случват, когато използваме дреха. Анализите на жизнения цикъл показват, че най-голям дял от въздействията върху околната среда (емисии на CO2, консумация на енергия, еутрофикация и др.) се случва по време на фазата на използване, особено поради измиването. Всеки път, когато перем дреха, енергията се използва за захранване на пералнята и за загряване на водата. Освен това, ако използваме и електрическа сушилня, ще се използва допълнителна енергия.

За да намалим въздействието на дрехите върху околната среда, трябва да ги перем по-малко. Това означава да полагаме допълнителни грижи и да избягваме допълнително замърсяване, но отново това означава и добра поддръжка! Повечето дънки не трябва да се перат, след като се използват само няколко пъти особено ако са закачени и проветрявани редовно между употребите. Подобно на пуловери, палта, наметала и други „тежки“ дрехи. Нещо повече, поддръжката също е и да знаем как да поправим дреха, вместо да я изхвърлим. Много дребни повреди върху дреха могат да бъдат отстранени, например изтеглен бод, прикриване на дупка или дори преправяне на дрехи, които са с по-голям размер. Вместо да хвърляме дреха, която вече не ни подхожда или е била повредена, нека първо се уверим, че не можем да я поправим.

В същото време можем да изберем и по-екологични продукти за пране, които са по-малко замърсяващи. Разберете как да предпазим океаните с всяко пускане на пералнята.

3. Нека дадем шанс на дрехите втора ръка: повторна употреба, препродажба, размяна

И накрая, добър начин да подобрим въздействието на дрехите си върху околната среда е втората употреба. Ако наличните ни дрехи са ни омръзнали, можем да се опитаме да им дадем втори живот, като ги продадем, подарим или дарим, вместо да ги изхвърляме или държим в шкафовете си.

И добрата новина е, че можем да разнообразим и своя гардероб с дрехи втора ръка. В зависимост от това от къде ги купуваме, определено можем да намерим дрехи в добро състояние и на много по-ниски цени. В магазините втора употреба често можем да се натъкнем на страхотни находки с отлично качество и в перфектно състояние, за които се чудим как някой ги е захвърлил въобще.

Освен това винаги можем да си организираме с приятели размяна на дрехи. Така много недооценени съкровища могат да се озоват в нашата колекция, докато намираме нов дом на нашите вече не толкова любими дрехи.

В заключение можем да кажем, че за планетата е най-добре да избягваме покупката на нови дрехи. Нека следваме по-добродетелния модел на потребление, в който консумираме по-малко, но по-добре, по-качествено и по-разумно. Закупуването на качествени дрехи няма да е лесно, ако разполагаме с ограничени финансови възможности, но това е и положителна инвестиция в дългосрочен план, финансово погледнато. Защото е по-добре да си купим качествен чифт обувки, които издържат години, отколкото средно качество маратонки, които ще издържат само година. Изборът на качеството над количеството може да бъде труден навик за придобиване. И все пак се изплаща с времето и ни позволява да се обличаме добре и с мисъл за планетата. Освен това винаги имаме и възможността да се разтърсим из веригите втора употреба, ако искаме да спестим някой лев. Устойчивата мода не е непременно за заможните – има и много други начини (например размяната на дрехи) да се обличаме екологично, без да хвърляме цяло състояние.

В крайна сметка всички тези съвети могат да повлияят пазара и да спомогнат важния преход от бърза мода (непрестанното бълване на нови колекции и огромно количество дрехи с недобро качество) към т.нар. бавна мода. Това е модно движение, при което хората купуват качествени дрехи с по-класически облик, които издържат цял ​​живот, вместо да купуват продукти с ниско качество, които трябва да се обновяват всяка година според тенденциите и колекциите. Бързата мода е това, което прави модната индустрия толкова опасна за околната среда. Можем да бъдем стилни и без да причиняваме големи щети на планетата, като просто сме просто по-осъзнати в изборите си!

Източници: YouMatter, World Economic forum, CNBC

Подобни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,741FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

Кратки интензивни тренировки – имат ли ефект и за какво могат да са ни полезни?

В днешния забързан живот и вечно заетия ни график за много от нас е трудно да изградим режим за тренировки или дори въобще да...

Възроденото Матавенеро: едно от най-големите еко селища в Испания

Светът в началото на ХХІ в. търси алтернативи за справяне с все по-големите предизвикателства и преди всичко за собственото си оцеляване. Пандемията с коронавируса...