-1.8 C
София

NikSen – българските хранителни добавки, които подпомагат здравето ни вече четвърт век

Кога и как създадохте NikSen?

Създадох компанията през 1996 година. Но бяха необходими повече от 2 години работа до момента, в който пуснахме на пазара нашия пръв продукт -„Бирена мая“ 60 таблетки. Към момента имаме над 50 активни продукта.

 

Николай Семов е създател на българската компания за хранителни добавки NikSen. Повече от 24 години неговата философия е “Всеки заслужава здраве!”. Здравето и благосъстоянието на хората са приоритет в компанията, затова създават и предлагат чисти и ефикасни хранителни добавки на достъпни цени.

 


Защо точно хранителни добавки? Каква е мотивацията ви?

Видях потенциал в тази сфера. Хранителните добавки през 1996 г. бяха почти неизвестни, в страната имаше 2-3 фирми, които ги произвеждаха. По своята същност те са лекарства, но без сложната и скъпа регистрация. Оттогава до ден днешен нашата философия е “Всеки заслужава здраве!”. Здравето и благосъстоянието на хората са приоритет в нашата работа.

Променило ли се е особено много търсенето през тези 24 години дейност? 

Да, определено, в началото се налагаше да обясняваме постоянно какво са хранителните добавки и каква е разликата с лекарствата. В момента хората сами осъзнаха за ползите от приема на хранителни добавки.

С кое добавките ви се отличават от други на пазара?

Основната цел на NikSen като компания още от самото начало беше да предлагаме висококачествени и ефективни хранителни добавки на достъпни цени. Много често хората се самозалъгват, че като закупят скъпи добавки на западни фирми, купуват нещо изключително, но истината е, че плащат едни допълнителни 70% от цената за търговска марка и транспортни разходи.

Нашият съвет към клиентите е, ако имат малко време, да прочетат съдържанието на продуктите и по конкретно активните съставки и да ги сравнят с други подобни продукти на пазара. В България въведените системи за управление на производствата и надзорът от страна на БАБХ e на европейско ниво, така че контролът е гарантиран.

Компанията разполага със собствена производствена база, в която се извършват всички дейности – от производството до опаковането и етикетирането. Хранителните добавки се произвеждат във фармацевтично чисти помещения, спазвайки GMP (Good Manufacturing Practice) и НАССР практики, които осигуряват правилното протичане и проследяване на всеки етап от производствения процес, гарантирайки качествен краен продукт. Спазваме строги процедури за контрол на качеството и извършваме редица проверки – от производството на активните съставки (посредством стриктен подбор на производителите и доставчиците), през постоянен контрол по време на производствения процес, до начина на съхранение и доставка на готовия продукт, за да се гарантира пълното съответствие с продуктовата спецификация и приетите високи стандарти за качество. На всяко отделно производство се присвоява уникален номер на партидата, чиято документация се съхранява за пълна проследяемост.

Как подбирате кои добавки да станат част от асортимента ви?

В голяма степен отговаряме на търсенето на пазара. Правим проучване, на базата на което разработваме нов продукт. Като гоним една цел – висикокачествен и работещ продукт на по-достъпна за крайния клиент цена. Може и да се повтарям, но това е залегнало в основата на нашия бизнес.

Има случаи, в които поемаме по-голям риск и залагаме на иновативни продукти като НОвирусИН или продукти без аналог като изключителната формула на Саме Силимарин.

В кои магазини можем да намерим продуктите ви?

Основно продаваме в аптечната мрежа, като сега работим върху възможността да обслужваме нашите клиенти посредством онлайн магазин.

Кои са добавките, които препоръчвате за ежедневен прием?

Повечето добавки, произведени от нас, са с конкретно предназначение и са препоръчителни за употреба при определени здравословни състояния. „Псилиум Хуск“може да бъде препоръчан за ежедневен прием, защото в нашия динамичен начин на хранене фибрите или не присъстват, или ежедневният им прием е изключително нисък.  Ние предлагаме тази хранителна добавка на капсули и на „люспи“. Опаковката на люспи може да се използва и в готварството. За по-честа употреба, но не непрекъснато може да се ползва нашият магнезий с витамин B6, както и куркумата на NikSen с 98% био пиперин за по-лесно справяне на организма с възпалителните процеси в областта на ставите и костите, както и за тяхното здраве.

Кои добавки ще ни предпазят от вируси? 

Вирусите са сложно и опасно нещо, както се убедихме всички, „НОвирусИН“ е нашата добавка, която е широко използвана за предпазване и по-скоро за намаляване на вредното въздействие на вирусите попаднали в организма ни. Самият аз преминах през Ковид19 с помощта на „НОвирусИН“, Витамин D3, Цинк и Селен – произвеждани от нас хранителни добавки.

Обмисляли ли сте възможността да приемате обратно опаковките от продуктите си за преизползване? Какви практики за устойчивост при производството прилагате?

Повечето ни хранителни добавки, с малки изключения, са в растителни капсули, без захар, без глутен, без лактоза, без ГМО, веган. Събираме разделно отпадъците от производствения процес. Поетапно въведохме нови рециклируеми опаковки, въпреки че от няколко години търсим възможности да заменим нашите рециклируеми опаковки с биоразградими, но до момента не сме открили подходящия за нас продукт.

Рециклируемите опаковки са биоразпадащи се опаковки – тоест разпадат се на малки невидими за човешкото око частици, а това не е решение – това, че не го виждаме, не значи, че не съществува. Реално търсим подходящ продукт, който да е биоразградим.

Относно замяната на пластмасата със стъклени опаковки – това би решило частично проблема, защото затварянето на стъкления флакон става или с пластмасова, или алуминиева капачка и двете имат своите положителни и отрицателни страни. Също така стъклото се разпада на малки парченца за значително по-дълго време, като все още няма доказателства, че може да се разгради по естествен начин в природата.

А вече има доста инсталации за преработка на пластмаса. Вариантът за вторична употреба на същите опаковки е невъзможен, тъй като опаковките са за еднократна употреба и преизползването им би било нехигиенично и е забранено.

Кой е най-често търсеният продукт?

„НОвирусИН“, „Витамин D3“, „Цинк ++“,“ Селен ++“ но това са сравнително нови продукти, по-познати на нашите клиенти са „Сенафорте“ – слабително средство, „Флевия“ – при хемороиди и разширени вени както и „Панкреатин 10 000“ – естествени храносмилателни ензими.

Скоро пуснахме и изключителен продукт  – Саме Силимарин, иновативна комбинация, която успешно способства регенерацията и детоксикацията на черния дроб.


Как успявате да се справите с конкуренцията? 

Като поддържам едно и също качество през годините, не правя компромис с него. Стремя се и към много добри цени. Намирам и лоялната конкуренция за изключително важна, защото ни държи винаги в кондиция и готовност за промени.

Какви цели си поставяте за 2021?

През годините компанията пусна на пазара успешно три търговски марки: био серията „NikSen“, “Дрогерии Столетник“ и „Хербс Екстракт“. Новата тенденция е всички продукти от двете серии „Дрогерии Столетник“ и „Хербс Екстракт” да влязат под един бранд, този на NikSen. Да предложим още полезни за здравето продукти на нашите клиенти и да станем част от живота на повече хора.

Подобни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,741FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Свежи идеи за здравословни салати с кейл

През зимните месеци организмът ни се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, които да го подкрепят в борбата със студа и болестите, и...

Как веган козметиката промени индустрията

Кои продукти за красота са веган и как потребителите стимулират иновациите в чистата и органична козметика? Веганството не е просто специален хранителен режим, а философия...

Живот на кредит през 2021 – не към банка, а към Земята

Само в рамките на първите 8 месеца на 2020 г. човечеството е изразходвало полагащия му се дял земни ресурси за цялата година. Това означава,...

Кратки интензивни тренировки – имат ли ефект и за какво могат да са ни полезни?

В днешния забързан живот и вечно заетия ни график за много от нас е трудно да изградим режим за тренировки или дори въобще да...

Възроденото Матавенеро: едно от най-големите еко селища в Испания

Светът в началото на ХХІ в. търси алтернативи за справяне с все по-големите предизвикателства и преди всичко за собственото си оцеляване. Пандемията с коронавируса...