3.6 C
София

Топ 7 суперхрани за добро здраве

Какво се има предвид под „суперхрана“? 

Терминът е измислен с цел да повлияе на хранителните тенденции и се отнася за продукти, богати на полезни хранителни вещества, които оказват положителен ефект върху здравето ни. Въпреки че много храни биха могли да бъдат квалифицирани като „суперхрана“, важно е да се разбере, че ключът към доброто здраве е съвкупност от множество фактори. И все пак в тази статия ще разгледаме някои здравословни възможности, които със сигурност биха ни били от полза. 

1. Тъмнозелените листни зеленчуци са отличен източник на ценни вещества, като фолат, цинк, калций, желязо, магнезий, витамин С и фибри. Консумацията им би могла също да намали риска от хронични и сърдечни заболявания, както и от диабет тип 2. Тази група храни съдържа и високи нива на противовъзпалителни съединения, които могат да предотвратят образуването на някои видове рак. 

Примери за такива зеленчуци са:
Кейл
Манголд
Зеле и броколи
Кореноплодни/ ряпа
Спанак

Някои от тях имат по-особен и леко горчив вкус и не допадат на всеки. Можете да проявите творчество и да ги включите в любимите си супи, салати или смутита. 

2. Горските  плодове са богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти и биха могли да намалят риска от сърдечни заболявания, рак или други възпаления. Ефективни са и при лечението на различни храносмилателни и имунни проблеми, когато се приемат в комбинация с традиционни медицински терапии. 

Някои от най-разпространените и познати горски плодове са:
Малини
Ягоди
Боровинки
Къпини
Червени боровинки

Можете да им се наслаждавате като част от закуската, като десерт, в салата или в смути … списъкът е безкраен. 

3. Ядките и семената са богати на фибри, протеини и здравословни за сърцето мазнини. Тези суперхрани се състоят от различни растителни вещества с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да предпазят от оксидативен стрес (съответно и от редица заболявания). Изследванията показват, че консумацията на ядки и семена може да предпази човек и от сърдечни заболявания.

Ядките и семената включват:

Бадеми, пекани, шам фъстък, орехи, кашу, бразилски ядки, макадамия, фъстъци, слънчогледови семки, тиквени семки, семена от чиа, ленено семе, конопено семе.

Интересното е, че въпреки че ядките и семената са доста калорични, те все пак са подходяща опция при желание за отслабване, когато са част от балансирана и пълноценна диета. 

4. Чесънът е растителна храна и е добър източник на манган, витамин С, витамин В6, селен и фибри. Той е популярна кулинарна съставка не само заради своя отличителен вкус, но и заради множеството лечебни ползи. Изследванията показват, че чесънът може да намали холестерола и кръвното налягане, както и да подсили имунитета. Нещо повече – съдържащите сяра съединения в чесъна, могат дори да играят важна роля при предотвратяването на някои видове рак. 

5. Джинджифилът се добива от корена на китайско растение. Използва се както за подобряване на вкуса в кулинарията, така и заради многобройните му лекарствени ефекти. Той съдържа антиоксиданти и може да бъде полезен при справянето с гадене или при намаляването на болката в резултат на остри и хронични възпалителни инфекции. Тази суперхрана може и да намали риска от някои хронични и сърдечни заболявания. Джинджифилът обикновено се предлага пресен, формата на масло, сок или сушен (на прах). Лесно е да се добави към супи, сосове или чайове.

6. Авокадото е силно хранителен плод, въпреки че често се третира по-скоро като зеленчук в кулинарни приложения. Той е богат на много полезни вещества, включително фибри, витамини, минерали и здравословни мазнини. Подобно на зехтина, авокадото е с високо съдържание на мононенаситени мазнини, които предпазват от възпаления в тялото. Консумацията на този плод може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет, метаболитен синдром и някои видове рак.

7. Гъбите. Съдържанието на хранителни вещества варира в зависимост от вида на гъбите. Повечето съдържат витамин А, калий, фибри и някои антиоксиданти, които не присъстват в повечето други храни. Интересното е, че консумацията на повече гъби е свързана с по-голяма консумация на зеленчуци като цяло, допринасяйки за цялостната по-балансирана диета на човек. Поради уникалното си съдържание на тези конкретни антиоксиданти, гъбите могат също да играят роля при намаляване на риска от възпаления и предотвратяване на някои видове рак. Друга тяхна „супер“ характеристика е, че за отглеждането им се използват селскостопанските отпадъчни продукти. Това прави гъбите устойчив компонент на здравословната хранителна система. 

 

Изготвил: Ралица Йолова

Подобни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,884FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Еко организации: Храна, не война

Коя е Вашата организация и с какво се занимава? Храна, не война - София работи с хора в затруднено положение в столицата. Борим се с...

6 невероятни еко технологии, за които не бяхте чували

Еко технология е всеки подход, който има за цел устойчивото потребление на ресурсите на планетата, които човечеството черпи. С помощта на такива подходи се...

Топъл обяд получиха 1565 души в нужда

По време на втората вълна на кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ бяха събрани 1136 кг дълготрайни хранителни продукти. Това количество е достатъчно за приготвянето на...

Устойчивата трансформация на „Boom“ фестивала

Сигурни сме, че за всички нас пандемията е едно огромно предизвикателство, което почти изцяло е завладяло ежедневието ни. Надяваме се с тази статия поне...

Красотата продава храната

Пред зеленчуковия щанд в магазина съм. Много ми се хапва салата от ряпа. Хрупкава, сочна, полезна. Дойдох специално за нея. Само че от доста...