7 C
София

Основни видове ЙОГА (според древните ведически писания)

Йога – понятие, все повече намиращо място в нашето западно ежедневие по един или друг начин. Рядко ще срещнем и човек, който не е чувал този термин. Но какво всъщност представлява? 

Йога е многоаспектен, цялостен подход към живота, включващ физически, ментални и духовни практики. Родена в древна Индия, през хилядолетията търпи промени и развитие, докато днес не ни среща и нас, модерните хора, интегрирайки се в нашия живот. 

Според древните индийски писания: Упанишадите и Ведите, са познати 5 основни видове Йога. За да си изясним различните представки пред думата „Йога“, ще разгледаме накратко тези разновидности.

Карма йога

Коренът на думата от саскрит в превод означава правя. В тази връзка всяко действие е Карма, но карма означа и следствията/ резултатите от действията.

Един от аспектите на Карма е действие, извършено заради сетивата, а именно чрез органите за възприятие и органите, които извършват действието. Органите на действието са подвластни на органите на възприятието. Когато липсват съзнателност и контрол върху сетивата, човек извършва действия, които са егоцентрични. В същото време се привързва към резултата от действията и винаги е под влиянието на двойствеността – радост/ страдание, щастие/ нещастие, любов/ омраза и т.н.

В своята същност Карма йога е динамична медитация. Цели се освобождаване на действията от егоистични мотиви. Осъзване и възприемане с медитативно осъзнаване, с непривързаност, като се отдават всички резултати на по-висша цел или на Бог. С това се цели пречистване на вътрешната същност, подобряване ефективността и качеството на всичко, което човек върши.

Гяна йога

„Гяна“ се превежда като знание.

Гяна йога е известна като метод, чрез който човек развива своята интуиция и достига до интуитивно знание. Гяна йога е описана и като процес на медитативно осъзнаване, чрез който човек може да достигне до вътрешната си природа – подсъзнанието, като развие менталните си способности. Процесът започва със самонаблюдение и анализиране.

Хатха йога

Хатха йога е и един от най-широко разпространените и практикувани видове йога.

Думата „хатха“ е комбинация от две думи, които символзират слънцето, жизнената енергия (съответно принципите на мъжката енергия), и луната, менталната енергия (съответно принципите на женската енергия).

„Хатха йога“ е метод, при който, чрез пробуждане и балансиране на тези две енергии, се цели постигане на физическо и ментално пречистване, и баланс.

Основна техника на Хатха йога са физическите упражнения – асаните.

Друга основан техника са дихателните упражнения – пранаяма. Прана означава жизнена енергия, която в голяма част приемаме чрез дишането, макар тя да е различна от въздуха, а думата аяма – контрол.

Пранаяма са дихателни техники и упражнения, чрез които човек постига контрол над жизнената енергия. Пранаяма подобрява качеството на дишане, спомага за отделянето на токсините от тялото, премахва натрупаното емоционално напрежение и стрес, контролира сърдечния ритъм, успокоява ума и балансира енергийните потоци в тялото.

Друга част от Хатха йога са мудра и бандха – специфични положения на части от тялото, които имат за цел да активират определени енергийни потоци, като целта им е да отключат латентни психични способности.

Раджа йога

Раджа йога или Ащанга йога – осемстепенният път, е описана от мъдреца Патанджали. Целта на Раджа йога е постигане на освобождение чрез развитие на латентния потенциал на човешката личност, кулминиращ в единение с космичния разум, или Бога.

Първите две стъпки в Раджа йога са основополагащи. Те са т. нар. „морални и етични принципи“, като без тяхното въвеждане следващите етапи биха имали само повърхностен ефект.

Личните норми на поведение са необходими за изчистване на емоционалните разстройства, като включват:

  1. Ахимса – ненасилие. Това означава да не прилагаме насилие не само на физическо ниво, но също така в мислите и думите, които изричаме.
  2. Сатя – истинност. Когато следваме истината, няма как да изпитаме вътрешните конфликти и менталното напрежение, които лъжите пораждат.
  3. Астея – честност и въздържание от кражба. Ако искаме да следваме този принцип, трябва да сме изключително честни със себе си и околните.
  4. Брахмачаря – въздържание. Не означава потискане на сексуалните желания, а по-скоро овладяване на сексуалната енергия, ограничаване на сексуалните контакти само до такива, които са със своя семеен партньор.
  5. Апариграха – липса на желание за притежаване. Означава не да не притежаваме нищо, а да не се привързваме към материалните обекти и да не ставаме зависими от тях.

Нормите на поведение спрямо другите, свързани със самодисциплината:

  1. Шауча – чистота. Необходимо е да се поддържа физическа чистота – да се къпем редовно и да ядем свежа и чиста храна, както и да се поддържа чистота в мислите и действията.
  2. Сантоша – задоволство. Означава, че човек трябва да бъде щастлив с това, което притежава, да се радва на настоящия момент, без да мисли и да жадува за материални обекти или несмислени неща.
  3. Тапас – простота и аскетизъм. Засилване на волята с постоянна практика на самодисциплина.
  4. Свадхяя – самообучение. Означава да анализираме и да изучаваме личността си, като бъдем наясно с качествата, които притежаваме, силните и слабите ни страни. Целта е да се опознаем, да се контролираме и постепенно да променим недостатъците си.
  5. Ишвара Пранидхана – себеотдаване. Това качество се развива, когато човек започне да отдава действията и резултатите от тях на Бога.

Както личните, така и нормите на поведение спрямо другите редуцират натрупването на стрес, уравновесяват и успокояват ума, като по този начин го подготвят за концентрация и медитация.

Третата и четвъртата стъпка в Раджа йога са физически упражнения – асана, и дихателни практики – пранаяма.

Петата стъпка е Пратияхара – отдръпване на сетивата. Практика на отдръпване на вниманието от сетивните органи и насочването му навътре.

След като умът е вече спокоен и е насочен навътре, следващата шеста стъпка е Дхарана – концентриране на вниманието само върху един обект.

Седмата стъпка е Дхияна – медитация, която се постига само когато умът на йогина е вече установен стабилно в предишните етапи.

Осмата, последна, стъпка от Раджа йога е Самадхи – единение с космичното съзнание, или Бога. Това е състояние на пълно осъзнаване на настоящия момент, без да има вълнения в ума, което някой наричат просветление или пробуждане.

Приема се, че Буда, е бил в самадхи, което е постигнал чрез практикуване на медитативните процесите, описани в Раджа йога.

Бхакти йога

Спред мъдреците Бхакти йога е най–висшата йога, тъй като там енергия е насочена към постигане на трансцедентална любов към Бога. В този вид йога човек е отдаден на Бога и прави всички дейности, за да го удоволетвори. Tъй като ние сме малки и с ограничени възможности, а Бог е върховен и всемогъщ, ако му се помолим за помощ и му се отдадем напълно, то със сигурност значението на проблемите, които срещаме ще се минимализира.

Бхакти йога е метод на връзка с Върховния чрез преданост, който е изключително ефективен. Един от начините да се обърнем и свържем лично с Бога, описан в йога сутрите, е като повтаряме мантри.

Медитацията чрез повтаряне на мантра се нарича джапа. Когато джапа е изпълнявана с дух на отдаденост и преданост, тя премахва бариерите по пътя на йога, поддържа духа здрав и съзнанието чисто.

От многото съществуващи мантри има една, която е изтъкната в Кали-сантарана Упанишад като най-доброто средство за духовно просветление в епохата на Кали – затова е наречена маха (велика) мантра:

Харе Кришна Харе Кришна

Кришна Кришна Харе Харе

Харе Рама Харе Рама

Рама Рама Харе Харе.

Повтарянето на тази мантра се възприема, че носи най-голямото благо и блаженство на всички живи същества, като се смята, че тя е най-лесният и достъпен начин за постигане на духовен напредък по пътя на йога.

 

Автор: Дарина Димитрова

Подобни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,949FansLike
- Advertisement -

Последни новини

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички,...

Все повече животински видове по Средиземноморието изчезват 

В края на януари 2021 г. Виенският Университет представи резултатите от проучване на международен научен екип, показващи рязко намаляване в популациите на редица животински...

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи...

4 упражнения, трениращи цялото тяло у дома

Правилната изправена стойка е завидна за тези, които я притежават. Освен стегнатото тяло, добрата стойка е другата полза от редовните упражнения. Затова тук сме...

От бюро към асана-II: Ивета Филипова

В поредица от интервюта ви запознаваме с вдъхновяващите истории на хора, които са прекратили корпоративната си кариера, за да практикуват и преподават йога и...