12.3 C
София

Обещание: 30% от планетата ще е за дивата природа

Коалицията с висока амбиция (HAC – High Ambition Coalition) за природата и хората се старае да оправдае името си, като заяви наистина огромна амбиция за справяне с разрушаването на природата, унищожението на дивите животни и промяната на климата. 

Коалицията, състояща се от повече от 50 държави, сред които Великобритания, Германия, Япония и други, даде обещание да запази дива и свободна 30% от водната и сухоземната площ на планетата. Това се случи на конференцията Една планетав Париж, която бе водена от френския президент Емануел Макрон.

В изявлението си от организацията твърдят, че пълната защита на една трета от света до края на десетилетието е решаващо, за да спре масовото изчезване на растителни и животински видове и да може да се засили естествено пречистване на въздуха и водата.

От HAC се надяват ранното присъединяване на Канада, Япония и големите европейски страни да подсигури подписване на спогодба, подобна на Парижкото споразумение относно изменението на климата, но за защита на природата. Очаква се тази амбициозна цел да е в основата на договора, който ще се договаря на международната конвенция за биоразнообразие COP15 в Кунмин, Китай.

Този план стана належащ след години предупреждения, че човешката дейност води до ново масово измиране на живота на Земята. Замърсяването, селскостопанската индустрия, миньорската дейност и други заплашват правилното функциониране на животоподдържащи екосистеми важни не само за животните, но и за хората. Доклад на Обединените нации от 2019 г. твърди, че природата е в по-голяма опасност от когато и да било преди в човешката история. Той показва, че не сме успели да постигнем напълно нито една от 20 цели за опазване на биоразнообразието, поставени на срещата в Айчи (Япония) през 2010 г. Според данните над 1 милион вида растения и животни са заплашени от пълно изтребление.

„Ние разбираме, сега дори по-ясно насред кризата, в която се намираме, че всичките ни ценности са свързани,“ заяви президентът Макрон. „Натискът, който човешката дейност оказва на природата, увеличава неравенствата и заплашва здравето и сигурността ни. Можем да променим историята, ако решим.“

В конференцията участваха още европейските лидери Борис Джонсън и Ангела Меркел, министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и вицепремиерът на Китай Хан Женг. 

Фокус на конференцията бяха четири належащи теми:

  • Опазване на земните и водните екосистеми;
  • Популяризирането на агроекологията, един по-устойчив начин да се отглежда храна;
  • Уеличението на средствата за защита на биоразнообразието;
  • Връзката между унищожението на горите и здравето на човека.

На конференцията бе дадено начало на програма, наречена „PREZODE”. Макрон я приветства като безпрецедентна интернационална инициатива за превенция на зоонозни болести и пандемии. Това се случи, след като учени заподозряха, че корона вирусът е с животински произход, най-вероятно от прилепи.

Credit: Wikipedia

Освен това бяха обещани милиарди долари за проекта „Велика зелена стена“ в Африка. Тя представлява грандиозен план за засаждане на хиляди дървета в централна Африка в опит да се спре разрастването на пустинята Сахара на юг. Също така принц Чарлз обяви създаването на нов устойчив финансов чартър – Terra Carta. В него иска да обедини лидерите в индустрията, за да съберат и инвестират 10 милиарда в разработването на природосъобразни решения.

Целите бяха приети радушно и подкрепени от доста държави, но бяха посрещнати със съмнения или критики от различни активисти и международни лидери.

Назначената през 2020 г. за изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за биологично разнообразие Елизабет Марума Мрема приветства обещанията, но предупреди: „Едно е да дадеш обещание, но съвсем друго да успееш да го изпълниш. Ние обаче сме обещали и трябва да го изпълним. С концентрирани колективни усилия можем да успеем.“

Други обаче са много по-критични. Популярната активистка Грета Тунберг пише в Туитър: „Наживо от конференцията „Една планета“: бла-бла природа, бла-бла важно, бла-бла амбициозно, бла-бла зелени инвестиции…“

Изказаните притеснения са много и показват недоверието на хората. Активисти смятат, че увеличението на защитените райони може да доведе до заграбване на територии и нарушаване на човешките права. Съхранението, върху което обичат да се съсредоточават развитите страни, е трудно за бедните държави, които срещат проблеми с финансиране и развитието на селското стопанство.

Изказването на британския държавен лидер Борис Джонсън, че над 3 милиарда от предвидените 11 за борба с климатичните промени ще бъдат пренасочени за опазване на биоразнообразието, също не се прие добре. „Увеличаване на средствата е важно, за да се постигне успех на срещата в Китай по-късно през годината. Отклоняване на пари, които вече се използват за справяне с климатичната криза, не е достатъчно“, казва един от ръководителите на Грийнпийс във Великобритания, Ребека Нюсам.

Идеята да се отделят и запазят 30% от планетата звучи интересно и грандиозно. Това би спасило много животински и растителни видове от изчезване, а освен това ще им позволи да съществуват в една естествена и спокойна среда. Това обаче едва ли ще се осъществи, особено до обявената 2030 година. Имаме малко примери, които да ни дават надежда, че това ще се случи. През изминалите 10 години международната общност не изпълни нито една от задачите, които сама си постави за опазването на природата. Вече измина цяла година от новото десетилетие и първите стъпки дори не са направени. Всъщност едва сега се поставя цел и то в момент, когато вниманието е насочено към друг проблем, който ще може да се използва за оправдание след години.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини