12.3 C
София

Бъдещето на автомобилните гуми е свързано с глухарчетата?

Реализирането на дори най-модерните и прогресивни технологични идеи понякога може да изиска да се почерпи опит от миналото. Точно такава стъпка назад, която може да се окаже подготовка за много сериозен скок напред към устойчивото производство, се подготвя в сферата на автомобилните гуми. В реализирането на толкова важната зелена идея ще участват и производителите на гуми, и хората, осигуряващи суровината за тяхното производство – собствениците на огромните плантации от каучуково дърво в Азия. Оказва се обаче, че те може да получат и неочаквана помощ отстрани, която значително за ускори и улесни прехода към устойчивото производство на автомобилни гуми. Помощта ще включва ползването на глухарчета.

Особености на гумите от естествен и синтетичен каучук

По-голямата част (около 65%) от ползваната по света гума, се произвежда от петролни продукти, т.е. има синтетичен произход. Предимствата ѝ се свеждат единствено до ниската цена на производството и по-голямата износоустойчивост. Останалите около 35% от гумата е с естествен произход. Добива се от каучуковото дърво, а плантациите с негови насаждения заемат по-голямата част от територията на страните в Югоизточна Азия. Каучуковата гума е много по-устойчива на високи и ниски температури и има много по-добро сцепление, която я прави първи избор за производителите на качествени гуми за цялата автомобилна, мотоциклетна, велосипедна и авиационна промишленост.

Екологичните проблеми, асоциирани с производството на гума от каучукови дървета, рядко получават публичност и съответно въпросите за внедряването на методи за устойчив и екосъобразен производствен цикъл не са на дневен ред. По такива обаче се работи, при това с участието на някои от най-големите имена в сектора на производството и търговията с гуми.  

Автомобилните производители са готови за по-зелени политики

През 2016 г. Michelin, в партньорство с WWF, постави началото на реалните действия по организирането на по-устойчиво и отговорно към природата производство на гуми. Michelin е световният лидер по количество изкупена гума годишно и вторият най-голям производител на автомобилни гуми. През последните години положителният пример е последван от много от другите водещи производители – Pirelli, Bridgestone, Goodyear, Yokohama, Hankook и др. В същата по-екологична посока вече действат и някои от най-големите автомобилни производители в света, които ежегодно употребяват стотици милиони гуми от естествен каучук. Всички тези огромни потребители на гума и WWF са основатели на новата Глобална платформа за устойчив естествен каучук, действаща от 2019 г. и разработваща стандарти и механизми за екологично регулиране на целия производствен процес на гумите – от отглеждането на каучуковите плантации до технологичните линии в заводите. А модерните технологии, които те ползват в процеса, може да бъдат допълнени от една позабравена суровина, която ще внесе така желаната линия на устойчивост и щадене на ограничените природни ресурси.

Гуми от глухарчета – технология от миналото, която се възражда за ново бъдеще

В годините покрай Втората световна война стремежът към самодостатъчност на икономиките е бил повсеместен във воюващите страни. Само в Съветския съюз са тествани около 1000 различни суровини в търсене на алтернатива на каучука, произвеждан основно в Южна Америка и съответно много трудно достъпен по онова време. И се оказало, че най-пълноценната алтернатива вирее свободно и масово из степите на Казахстан.

Растението Taraxacum kok-saghyz, познато днес като руско или казахстанско глухарче, през 1941 г. е подсигурявало производството на 30% от гумите на територията на Съветска Русия. А в хода на войната САЩ, Германия и Великобритания също откриват огромния потенциал на глухарчето и започват масовото му култивиране. След края на тежките военни години доставките на естествен каучук са възобновени на глобално ниво и съответно по-скъпото производство на гума от глухарчета замира.

Днес обаче то може да се възроди, вече не поради липса на достъп до каучукова суровина, а като необходима алтернатива. Само за няколко години огромни площи от каучуковите плантации са унищожени от гъбични вредители, което показва колко опасно за бизнеса е да зависи почти изцяло от една единствена суровина. Освен това глухарчетата ще дадат възможност за редуциране вредните екологични последствия от преексплоатирането на каучуковите плантации и земеделските площи. Логично, през последните години се отчита засилен интерес към глухарчето от страна на автомобилната индустрия, която консумира 70% от световното производство на каучукови суровини за направата на гуми.

Вече е факт и първата колаборация между голям световен производител на автомобилни гуми и технологичен институт, разработващ технологии за внедряване на глухарчета в производствения процес. Името на комбинирания проект е Taraxagum, обединяващ компанията Continental Tires и Института по молекулярна биология и приложна екология в Аахен (Германия). Проведени тестове в рамките на общия проект показват, че материалите, комбиниращи каучукова гума и продукти от глухарчета, дават много по-добри резултати по отношение качеството на автомобилните гуми, отколкото чистият каучук.

Много голямо предимство, което глухарчетата може да предложат пред каучуковите дървета, е възможността им да виреят при умерени климатични условия и на практика повсеместното им разпространение. Огромни площи земеделски земи вече са засети с това многогодишно растение в Белгия, Нидерландия, Казахстан, Германия, САЩ и дори в Швеция. Глухарчето не се конкурира с нито една важна земеделска култура, защото изискванията му към условията и качествата на почвата са минимални и вирее навсякъде.

Голямо предимство на гумата от глухарчета е много лесният процес на извличане на важните съединения от растението. Използват се корените му, които се подлагат единствено на термична обработка без нужда от токсични химикали и добавки. За сравнение екстракцията на гумата от каучуковите дървета изисква ползването на органични разтворители, които крият сериозни екологични рискове, ако не се ползват и изхвърлят правилно.

Производството на гума може да стане по-зелено, но проблемите с рециклирането остават

Внедряването на технология, ползваща глухарчета в производството на автомобилни гуми, може наистина да направи процеса по-зелен и екологично устойчив. Само това обаче няма да е достатъчна стъпка за решаване на екологичните проблеми, които гумите провокират, веднъж след като напуснат завода производител. Все още огромна част от тях завършват пътя си нерециклирани и разпадащи се до фини частици микропластмаса, разпространяващи се повсеместно по вода и суша из природата.

Бъдещето на автомобилните гуми със сигурност все още не изглежда ясно, нито пък достатъчно зелено. Светлото бъдеще, което се очертава пред една считана за забравена технология за производство на гума обаче показва, че нещата може да се променят, и че решението може да дойде отвсякъде.

 

Изготвил: Антон Асенов

Източник: Ecowatch

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини