22.2 C
София

Природосъобразни медицински шини ще дебютират на Олимпийските игри в Токио

Леките биоразградими медицински шини, глезенки, наколенки и други предпазни средства на финландската компания за биоматериали Onbone получават шанс за голяма крачка в развитието и разпространението си.

Те получават възможност да дебютират в спорта след сключване на договор за сътрудничество между компанията и Финландския олимпийски комитет. Продуктите им, изградени от патентования им материал Woodcast (направен от дърво и биополимери), ще бъдат на разположение на финландски състезатели, лекари, физиотерапевти и треньори за Олимпийските игри в Токио.

Onbone е основана през 2008 година от двама химици – доктор Petro Lahtinen и доктор Antti Pärssinen. Те комбинират изследванията си и от това се ражда техният нов материал. Той е лек, здрав, лесен за оформяне и нетоксичен, което ги насочва първо към медицината, когато започват да му търсят приложения. Привличат ортопед към екипа си, наричат материала Woodcast и след 2 години работа пускат на пазара първия си продукт – ортопедична шина от дървесни стърготини и биоразградима пластмаса. С него целят да заменят старите големи, неудобни и вредни за природата гипсови продукти за обездвижване на крайници.

Woodcast се оказва материал с голям потенциал, като днес компанията предлага над 15 продукта, изработени от него. Сред тях са нови видове шини за глезени и китки, стелки за обувки, медицински шини за животни и други, а освен това са в процес на придобиване на патенти за редица други приложения. Днес материалът се използва в над 25 държави при лечението както на хора, така и на животни. 

За да се използва в медицината, материалът е подлаган на редица изследвания и е получил сертификати за качество и безопасност от европейската комисия MDR и американската Агенция за контролна на храните и лекарствата. 

Той е преминал и през проучвания от лекари които го сравняват с широко използваните днес медицински шини от гипс и фибростъкло. Резултатите показват, че не отстъпва с нищо на тези от по-модерното фибростъкло и със сигурност има доста предимства пред гипса.

Woodcast притежава качества, заради които е определян като следващата крачка към по-добро лечение на травми и счупвания:

  • Използваем във вода – това го прави удобен и намаля притесненията от намокряне
  • Нетоксичен
  • Дишащ
  • Биоразградим – това ще го направи предпочитания материал за доста хора
  • Наличен в разнообразни размери, дебелина и цветове
  • Възможно е да се правят рентгенови снимки през него – това е изключително удобно и спестява много време и усилия, особено при лечение на животни.

Credit: Onbone Oy

Интересът сред европейските ветеринарни клиники се повишава особено бързо, заради това, че е нетоксичен. Животните често хапят и дъвчат своите шини, което прави нежелано използването на микропластмаса и токсични материали. Woodcast пасва толкова добре, че е почти невъзможно за животното да го задъвче, но дори и да успее то не представлява опасност.

Въпреки че първоначално е създаден, за да се използва в болници, от компанията вярват, че Woodcast може да бъде полезен и да намери широко приложение в спорта. По време на спортни мероприятия контузиите са нещо неприятно, но често срещано. Много от тях могат да бъдат предотвратени или да преминат по-леко с използване на подходящи средства за предпазване и помощни материали.

За да се използват на място шините от биоразградимия материал, е необходим само сешоар или пистолет за горещ въздух. Чрез нагряване шината се оформя така, че да пасне идеално на мястото, което има нужда от поддръжка и защита. Малкият размер, лекотата и индивидуалното оформяне ги правят по удобни за ползване както за пострадалия, така и за медицинския персонал, който ги прилага.

„Woodcast не е само за обездвижване и предпазване на счупени кости или изкривени пръсти, но и за предпазване от нараняване“, казва Джими Такки, главен изпълнителен директор на Onbone. „Много контузии могат да се избегнат,ако атлетите използват индивидуално оформени, леки поддържащи средства с подходящата стегнатост. Има много конкуриращи се продукти от този вид, но за разлика от Woodcast, много малко могат да бъдат оформени така, че да пасват идеално или да имат толкова разнообразни възможности за употреба. След като е направен от дърво и биополимери, Woodcast също така е и природосъобразен“.

Credit: Onbone Oy

Тези качества на материала правят компанията подходящ партньор на Финландския олимпийски комитет, който държи да подсигури безопасността на всичките си състезатели.

Ville Köngäs, маркетингов директор на Финландския олимпийски комитет, заяви: „Ние подкрепяме всичко, което може да предотврати спортни контузии или да помогне за бързото им лечение, когато се случат. Onbone имат точно подходящата експертиза, продукти и технология за тази цел. Woodcast е важен за нас, защото искаме и да намалим ефекта на спорта върху околната среда“.

Освен за медицинските нужди в спорта, Woodcast започва да се използва и за направата на екипировка. Компанията Onbone си партнира с финландския футболен клуб АК Оулу, за който изработват предпазни футболни кори от своя материал. Определят ги като по-леки и удобни, защото се правят така, че да прилягат идеално на всеки играч. Експериментират и с направата на плувни гребла за ръце, с които всеки да може да си подобри техниката и скоростта на плуване. Те също така изработват екологични 3D мишени за стрелба, наречени Wooshot. За мишените се твърди, че не вредят на природата, лесни са за транспорт, могат да се персонализират по-нуждите на клиента и могат да се поправят.

Woodcast е материал с широко приложение, което не се ограничава само в сферата на ортопедията и травматологията. Доказателство за големия му потенциал са събраните от Onbone 10 милиона долара инвестиции за развитието на техните продукти. Фактът, че материалът е природосъобразен, го прави още по-ценен в сложната ситуация днес. Използването му на олимпийските игри в Токио е голям шанс един нов добър за околната среда продукт да се покаже пред широка публика.

Възможността въобще не е за изпускане, защото въпреки че в последните години научаваме за множество интересни и полезни за природата разработки, малко от тях вече работят. Тук обаче случаят е такъв, Woodcast и продуктите от семейството на Onbone вече се използват успешно и дебютът на олимпиадата може да им помогне постепенно да намерят мястото си както в медицинските среди, така и в спорта. 

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...