12.3 C
София

За пета поредна година ще броим врабчета

На 24 април за пета поредна година Българското дружество за защита на птиците ще даде старт на тазгодишната кампания. Организаторите отправят апел към всички, които желаят, да се включат и да бъдат доброволци в преброяването, като всеки желаещ може да се регистрира на сайта на „Ние броим врабчетата”.

Какво се изисква от нас, щом се регистрираме?

В самия ден да отделим 10 минути в интервала между 09:00 и 12:00 ч., да преброим врабчетата на избраното от нас място и да изпратим данните на посочения официален сайт.

Преброяването помага да се установят числеността на врабчетата, предпочитаните от тях места за живот и преобладаващите видове врабчета у нас. През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци на БДЗП в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да се придобие по-голяма яснота за трайните тенденции и причините за тях, са ни нужни още много данни и години изследвания. 

През 2020 г. стотици доброволци от цялата страна преброиха 4627 врабчета. Надеждата на организаторите е тази година да се включат повече хора, особено семейства с деца, като по този начин отправят поглед към птиците и дивия свят, който ни заобикаля.

Партньори в тазгодишното издание също са „Маргаритка” и Силвия Петкова. Актрисата споделя, че се включва в кампанията, „защото обожавам птиците, защото искрено ме интересува броят на врабчетата и защото бих искала да разкажа и покажа на детето си колко хубаво е да проявяваме грижа и отговорност към заобикалящия ни свят и природа.”

Тази година кампанията има и екологична насоченост. Всеки, който има възможност да отдели 20 лв. като дарение на организацията, ще получи торбичка от плат със специален надпис: „Моята торбичка не лети в небето”, като по този начин се отправя апел за намаляване на използването на найлоновите торбички. Със събраната сума ще бъдат закупени бинокли, които ще бъдат използвани за близък досег с птиците в образователните дейности на Българското дружество за защита на птиците. 

Повече подробности за кампанията и как да се включите, може да откриете на официалния сайт.

 

Автор: Кристиян Ковачев

Птиците на България – природно богатство, което има нужда от защита

Еко организации: Българско дружество за защита на птиците

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини