13.4 C
София

AirCarbon – естественият материал, който може да замени пластмасата и да намали глобалното затопляне едновременно

Нуждата от ефикасен бързоразградим заместител на пластмасата става все по-голяма през последните години, породена от огромното замърсяване с неправилно изхвърляни пластмасови предмети и части. За някои от най-големите компании по света устойчивостта придобива основно значение и икономически лидери като Amazon, IKEA, DELL и McDonald’s са си поставили за цел премахването на пластмасата за еднократна употреба от бизнеса си и като цяло да свалят до минимум негативното си влияние върху околната среда.

Забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба в Европейския съюз, която ще влезе в сила през юли, прави нуждата от алтернатива още по-належаща. На фона на това бумът на фирми разработващи биоразградими предмети за еднократна употреба е напълно логичен. За момента обаче само една компания, американската Newlight Technologies, използва парниковите газове като материал за направата на полимер, който би могъл напълно да замести пластмасата и едновременно с това да намали глобалното затопляне.

Newlight Technologies е основана през 2003 г. в Калифорния от Марк Херема и Кентон Кимел, които се водят от идеята си да използват парниковите газове като ресурс, както го правят растенията.

„Ние зададохме въпроса как можем да вземем въглерода, който иначе ще отиде във въздуха, и да го превърнем в полезни материали“, разказва пред списание Fast Company Марк Херема, който е и главен изпълнителен директор на компанията. „Когато се огледахме, доста бързо забелязахме, че в природата парниковите газове се използват като материал всеки ден“.

Проучванията им ги отвеждат до морски микроорганизми, които се хранят с метан и въглероден диоксид и произвеждат PHB (полихидроксибутират), полимер принадлежащ към класа на полиестерите. На материала могат да бъдат придавани всякакви форми чрез претапяне и е биологичен заместител на пластмасата. Той е напълно естествен, като се среща в повечето живи същества на планетата от микроорганизми и дървета до хората.

Newlight Technologies създават технология, с която повтарят процеса и извличат PHB на сушата, като използват метан за суровина, и създават своя патентован материал AirCarbon. „Наричаме го AirCarbon (въздух и въглерод), защото това е въздух и въглерод, разтворени във вода,“ казва Херема за CNN. „Имаме една чиста бяла прах, която можем да разтопим и оформим на всякакви части и парчета“. Освен като заместител на пластмаса може да се използва и за направа на качествена изкуствена кожа, за която от компанията твърдят, че не се бели и пречупва като естествената и за разлика от синтетичната е лесен за рециклиране.

Полученото вещество наподобява пластмаса на външен вид, на усещане и може да се оформя като нея, но е фундаментално различно. Пластмасата е изкуствено създаден материал, като за изходна суровина се използва нефт, и като такъв не се разгражда по естествен път. Вместо това се трупа и води до голямо замърсяване, като дори тази, която се унищожава, често остава голямо количество микропластмаса (парчета по-малки от 5 милиметра), която от своя страна се среща все по-често в хранителната верига. Микропластмаса се среща в много от направените от биопластмаси продукти, защото трябват малки количества пластмаса, за да им се придадат нужните качества като здравина, форма и други. Биоматериалът на Newlight Technologies от друга страна няма нужда от допълнения, което го прави по-добър от много от останалите алтернативи.

AirCarbon е съставен от естествени компоненти и се разгражда по напълно естествен път, като създателите му казват за процеса „AirCarbon е PHB, а PHB е натурален, затова природата знае какво да прави с него, естествените микроорганизми могат да го използват за храна“. Това обаче не означава, че ще се разпадне от само себе си. Разлагането няма да се случи докато материалът не се срещне със същите морски организми, които са го създали, което прави продуктите, изградени от него, издръжливи и подходящи за миене и многократна употреба. Биоматериалът е издържал проверка на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, която показва, че е напълно нетоксичен и безопасен за използване за направа на прибори и пакетиране на храна.

Компанията направи големи крачки в развитието си в последните две години. През 2019 г. започна работа първият им завод за търговски продукти и до края на 2020 г. на пазара бяха пуснати първите им марки – Restore (за биоразградими сламки и прибори) и Covalent (продава чанти, портфейли и слънчеви очила). Продуктите им се посрещат с интерес като в началото на март 2021 година сключват договор с американската верига закусвални Shake Shack, която постепенно ще замени традиционните прибори за еднократна употреба с такива от AirCarbon.

Основната пречка пред широкото разпространение на AirCarbon обаче е свързана точно с производството. От самото начало Марк Херема и бизнес партньорът му Кентон Кимел заявяват, че за да има смисъл от откритието и технологията им, то те трябва да успеят да достигнат конкурентна пазарна цена.

„Ако искаме да окажем сериозно положително влияние върху околната среда, то трябва да се съсредоточим върху качеството, цената и голямото производство,“ казва Херера. „Иначе всичко си остава само една добра идея, а това не е достатъчно“.

Те твърдят, че процесът по производството на AirCarbon е по-евтин от този на пластмасата, но за момента произвежданите количества са малки за нуждите на пазара и вдигат цената. За да успеят да постигнат целите си и да достигнат подходящи цени, планират да построят още съоръжения за производство на своя биоматериал, но това, което е видно до момента е, че техните продукти са по-скъпи от другите алтернативи.

Вече от години на пазара се налагат различни заместители на пластмасовите продукти за еднократна употреба (прибори и опаковки за храна, чаши и други), които са сравнително разпространени и на достъпна цена. Сред тях са компании като Biopak (която е стъпила стабилно на пазара в България) и VegWare, чиито продукти се изработват с материали извлечени от растения (най-разпространено е използването на царевично нишесте). В сравнение с тях AirCarbon има предимството, че за направата му не се използват ресурси, които биха могли да послужат за храна във време, в което населението на света се увеличава бързо и гладът е реална заплаха за много общества.

Възможностите за приложение на AirCarbon също така са много по-широки от модната и хранителната индустрия, което показват договорите им с корпорации като IКЕА, компютърния гигант DELL и козметичната компания The Body Shop. Тези компании искат да изпробват възможностите на биоматериала да замени пластмасата в техните продукти.

Най-голямото предимство на AirCarbon е това, че не само може да помогне много в борбата със замърсяването с пластмаса, но развитието и разпространението му ще окажат положително влияние и върху проблема с глобалното затопляне. Доказателство за това е, че компанията вече е сертефицирана като въглеродно негативна (премахва повече въглерод от атмосферата отколкото излъчва). Херера споделя, че за продукцията от своя единствен завод използват като суровина парникови газове, равняващи се на 100 милиона паунда въглероден диоксид, които иначе биха попаднали в атмосферата. Той е изчислил, че това е приблизително като да премахнеш 6000 автомобила от пътя.

Откритието на Newlight Technologies печели редица награди като „Биоматериал на годината“ за 2013 г. от Nova Institute, „Иновация на годината“ за 2014 г. от Popular Science, „Президентската награда за зелена химия“ през 2016 г. и редица други. Може би дори по-голяма награда са договорите с големи корпорации като DELL, Sprint и IKEA, които искат да проверят възможностите да използват новия биоматериал вместо пластмаса. Те дават шанс на AirCarbon да се наложи като алтернатива на пластмасата на пазара и да се разпространи дори извън Америка.

Със забраната на пластмасовите стоки за еднократна употреба в ЕС, до чието въвеждане остават само няколко месеца, нуждата от алтернатива на пазара само ще нараства. Ако тази алтернатива помогне за изпълнението на целите за драстично намаление на произвежданите парникови газове и е на достъпна цена, то тя ще бъде добре приета от обществото и решаваща за опазването на околната среда. Все пак едва ли много хора ще възразят срещу възможността да помагат на природата, докато пазаруват. Сега остава Newlight Technologies да направят продуктите си достъпни навсякъде и за всеки.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

Регенеративното пътуване – какво представлява и има ли бъдеще?

Пандемията от Ковид-19 донесе множество промени в обществото и може би още повече идеи за това как обществото трябва да продължи напред. След тежките...

4 упражнения, които облекчават болките във врата

Напрежението, стресът, както и неправилната стойка на тялото, когато сме седнали пред компютъра у дома или в офиса, превърнаха упражненията за болки в областта...