20.3 C
София

Могат ли „местата на памет” да бъдат еко?

Свикнали сме да виждаме много от родните гробищни паркове потънали в храсти. В почистените пък – особено след Задушница – се носят найлонови торбички, а пластмасовите отпадъци като че ли надвишават броя на починалите. Едно градче в Шотландия се фокусира върху „реновирането” на „местата на памет” и тяхното еко „освежаване”, а в процеса са ангажирани и малките ученици, за да могат да се почувстват свързани с паметта към предците си. 

Учениците от град Кингхорн са вече оставили трайно наследство, като са дали име на ново гробище в родното си място.

„Мястото на памет” вече ще носи името Еко гробище ‘Wild Meadow’. То е избрано от учениците от началния VІІ-ми клас на местното училище.

За разлика от традиционните гробища с официални пътеки и надгробни паметници, мястото за вечен покой ще се превърне в привлекателна поляна с диви цветя и ще включва колумбарий, реликварий за пепел, съхранявана в каменни ниши.

Местните власти напълно подкрепят децата. Удовлетворена е и учителката им мис Макдоналд, която признава: „Беше прекрасно да участвам в процеса на именуване. Децата научиха много за това какво е еко гробище, какви са плановете и беше страхотно някои от Общината да разведе децата и да обсъдят местата, където ще се намират различните дървета, храсти и ливади от диви цветя.”

Джули Фар, представител на местните власти, признава: „Имахме голям късмет да получим толкова много интересни предложения от обществеността на Кингхорн, но решихме, че е редно да се подкрепим и нашето по-младо поколение. Това еко гробището ще бъде част от пейзажа на Кингхорн и е важно и учениците да се чувстват свързани с това място. Радваме се за името и за безценната помощ на децата.”

Гробището ще бъде създадено на територия от 10 акра земя, закупена от местните власти през 2015 г. Вече е създадена и колективна овощна градина и се събират средства за гробището, което ще бъде мулти-религиозно. Джули Фар заявява: „Надяваме се да започнем със засаждането през пролетта, но всичко зависи от ситуацията с Covid-19… Предстои ни още много работа и продължаваме да търсим различни възможности за набиране на средства. Това е поредната стъпка към създаването на първото еко гробище в областта Файф.”

 

Изготвил: Кристиян Ковачев

Източник: thecourier.co.uk

Устойчиви и след края – компост вместо гроб

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини