15.9 C
София

Добавиха нови 8 обекта в мрежата от геопаркове на ЮНЕСКО, кои са те?

На 21 април в Париж изпълнителният борд на ЮНЕСКО одобри нови 8 обекта да бъдат включени в мрежата от глобални геопаркове на организацията. С тях общия брой на геопарковете под егидата на ЮНЕСКО нараства до 169 в 44 държави.

Процесът на приемане през тази година бе различен от обичайния, заради ограничения, свързани с пандемията. Този път не бяха разглеждани нови кандидатури, заради невъзможност те да бъдат оценени на място. Вместо това бяха преразгледани стари кандидатури, от периода 2017-2019 година, които предоставят допълнителни доклади, за да им се направи нова оценка.

Геопарковете са райони, често защитени от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа или културно-историческа стойност. В България такива са Белоградчишките скали, Искър-Панега и други. Нашата страна вече е опитвала, неуспешно, да включи Белоградчишките скали в глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО, а сега се развива проект за включването на Рила в мрежата. Преразглеждането на неодобрени кандидатури може да отвори вратите пред един обновен план за Белоградчишките скали, които са определяни от редица учени за уникално и важно геологично образувание.

Белоградчишки скали. Credit:
Katarina Stankovic, unsplash

Геопаркът е неофициален (ненормативен) термин за описание на комплекс от геоложки обекти с естетическа или научна стойност, които се популяризират за туристически цели. Етикетът „Геопарк” формално не предполага голяма научна или наследствена стойност, но капацитетът и полезността на територията трябва да са достатъчни за демонстриране на геоложките особености на района и влиянието на геоложките процеси и явления върху ландшафта и бита на хората. Освен естетическа привлекателност, екологично въздействие и образователна полза, дейността на Геопарка трябва да носи и социално-икономически дивиденти за местното население. 

Основната цел на геопарковете е да опазва, изучава и популяризира геоложкото наследство на региона, като развива връзките му с природното, културното, историческото и духовното наследство. Геопаркът стимулира икономическата активност в посока към устойчиво развитие, като оказва пряко въздействие върху територията и влияе върху жизнените условия на своите обитатели. Целта е да се осигури възможност на местното население да възстанови наследствените стойности на територията, да участва активно в културното възраждане на района, да стимулира изграждането на чувство за “гордост от родното място”, като подчертава връзката му с геоложкото наследство.

С логото на ЮНЕСКО един геопарк става част от голямото семейство на Световната мрежа от геопаркове и регионът получава възможност да популяризира своята самобитна култура и дълголетна история чрез многобройните инициативи на организацията. Те започват да се приемат от 2004 година и са третия вид обозначение от организацията на обекти от особено глобално значение, заедно с биосферните резервати и обектите на световното културно и природно наследство. 

Одобрените през 2021 година обекти са:

 

1. Глобален геопарк на ЮНЕСКО „Vestjylland“, Дания

Около една трета от повърхността на парка е земя, а останалата част са морски зони в Лимфьордa (Limfjord – проток в Дания) и Северно море. Сухоземната част е образувана от последователни ледникови епохи (по-специално в последната преди 23 000 години) и е изпълнена с хълмисти пейзажи, лагуни, езера и плоски равнини (образувани от топенето на ледници). В територията на геопарка влизат 5 природни резервата които обхващат над 90 геоложки обекта.

Изображение: © Geopark Vestjylland

2. Глобален геопарк на ЮНЕСКО „Saimaa”, Финландия

Намира се в югоизточната част на страната и получава името си от езерото Саимаа – най-голямото във Финландия. Една трета от територията му е вода изпъстрена с хиляди острови, с обща брегова линия от над 8 000 километра. Скалната основа на парка е била част от морското дъно преди 1.9 милиона години, но с отдръпването на водата и под ефекта на последвалите ледниковите периоди, и надигането на земята което продължава и до днес, са се образували днешните пейзажи от гнайс и гранит. От тогава в района са изолирани няколко уникални и застрашени видове животни като пръстенчатият тюлен Саимаа (един от най-застрашените в света с популация от едва 400 индивида) и атлантическа (езерна) сьомга. Освен това по брега на езерото се намират каменни рисунки датиращи от каменната епоха.

3. Глобален геопарк на ЮНЕСКО „Thuringia Inselsberg – Drei Gleichen“, Германия

Намира се в областта Тюрингия в централната част на Германия и покрива площ от 988 квадратни километра. Геологията му документира над 150 милиона години от историята на Земята и включва единственото в централна Германия оголване на скали от границата на периодите Триас и Юра. Геопаркът е известен с впечатляващите си вкаменелости, които са обект на изследвания от над 300 години. В района има 100 естествени пещери, от които 3 са достъпни за туристи, и специална туристическа пътека която показва връзката между местните почви и геология и кулинарните традиции на областта.

4. Глобален геопарк на ЮНЕСКО Гревана – Козани, Гърция

Намира се в северната част на Гърция в областта Западна Македония и е с площ от 2 486  km². През него преминава най-дългата изцяло гръцка река Бистрица и също така съдържа планините Орлиакас (която се намира на мястото на сблъсъка на Европа и Африка). В геологията му се съдържат скални формации датиращи от преди милиард години, които документират няколко големи събития като раждането на древният океан Тетис (предхождащ днешните Атлантически и Индийски) и оформянето на Европа като обособен континент. Изследването на геологическите особености в областта е в основата на модерната теория за произхода на тевтонските плочи. Там са открити и едни от най-важните вкаменелости на хоботни животни, в така наречената Земя на слоновете, и най-дългият бивник на мамут в света – по-дълъг от 5 метра.

5. Глобален геопарк на ЮНЕСКО Белитунг, Индонезия

Този геопарк е разположен на 400 километра северно от Джакарта (столицата на Индонезия) и обхваща остров Белитунг и над 200 по-малки острови в морска зона от над 13 000  km². Известен е с впечатляващите си гранитни пейзажи и самостоятелните си скални образувания, получили се в следствие на ерозия и изветряване. Там се намират и редки тектити (малки стъкловидни тела, едни от най-сухите скали на Земята) оформени от падането  на метеорити, известни като Satam Stone. Парка се намира на исторически път за морска търговия и миграция, и е дом на над 288 000 души от разнообразни култури. 

6. Глобален геопарк на ЮНЕСКО Аспромонте, Италия

Намира се в южната част на Италия, област Калабрия, като се издига на почти 2000 метра надморска височина и в него живеят над 273 000 души. Специфичната геология е резултат от геодинамични и сеизмотектонски процеси започнали преди 500 милиона години и продължаващи днес. Паркът лежи върху почти самостоятелна част от планинската верига на Апенините. Съставен е от планини, хребети и плата, които се редуват с дълбоки долини, издълбани от уникални естествени водни потоци наричани fiumare. С времето тези потоци са оформили твърдите скали и са създали впечатляващи водопади. В геопарка е възможно да се отправи поглед към феноменална гледка – завъртайки се на 360 градуса могат да се видят от едно и също място проливите на Месина, вулканът Етна, Еолийските острови, териториите в Калабрия – Локри, Джоя Тауро и други.

7. Глобален геопарк на ЮНЕСКО Майела, Италия

Този парк също се намира в Апенинските планини, само че в централната част, покрива площ от 740  km² и е с надморска височина от 130 до 2800 метра. В него има над 60 върха, половината от които са високи над 2000 метра. Геопаркът е издълбан от редица каньони, включва множество реки и няколко езера, които са от съществено значение за дивия живот в района. Там може да се разглежда един от най-младите релефи в Апенините и има остатъци от човешко присъствие датиращи до преди 600 000 години. Паркът има 95 геологични обекта, включително един от най-старите в Европа, които имат голяма научна и туристическа стойност. Необичайните особености на терена от високи релефи в близост до морето, определят голямото разнообразие от микроклимати, екосистеми и екологични ниши, даващи местообитание на изключително и ценно биологично разнообразие.

8. Глобален геопарк на ЮНЕСКО Holy Cross Mountains, Полша

Геопаркът се намира в Югоизточна Полша и територията им е обитавана от 252 000 души. Той е разположен в Trans-European Suture Zone (TESZ) голяма тектонична пресечна точка на важни геологични образувания, които са ключови за разбирането на геологичната структура на Европа. Това е единствената зона в TESZ където седиментни скали представящи последователността от всички геологични периоди от Камбрий до Кватернерът (настоящият геологичен период) са изложени на повърхността. Геологията комбинирана с вековете на човешка намеса са довели до богато разнообразие от пейзажи, флора и фауна. Има доказателства, че хора живеят в района от над 60 000 години, от неандерталски лагери до средновековни замъци. Множество древни кариери и мини са показателни за важността на минералните депозити, металните руди, варовика и другите естествени ресурси за местните популации през вековете.

 

Автор: Иван Маслинков

Подобни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -

Последни новини

5 филма в програмата „С(рещу) природата” на „София ДокуМентал“

5 филма са подбрани в програмата  „Природа: SOS” или „С(рещу) природата” в първото издание на живо на международния фестивал за документално кино "София ДокуМентал",...

София ДокуМентал с първо издание на живо

От 7 до 14 септември в София ще се състои първото издание на живо на международния филмов фестивал "София ДокуМентал". Организатори на събитието са ...

За микро-медитацията – как и защо да я практикуваме

Медитацията е практика, която помага на организма да се освободи от натрупания стрес и осигурява устойчиво единство между ум и тяло. Когато обаче нивата...

Регенеративното пътуване – какво представлява и има ли бъдеще?

Пандемията от Ковид-19 донесе множество промени в обществото и може би още повече идеи за това как обществото трябва да продължи напред. След тежките...

4 упражнения, които облекчават болките във врата

Напрежението, стресът, както и неправилната стойка на тялото, когато сме седнали пред компютъра у дома или в офиса, превърнаха упражненията за болки в областта...