-7.1 C
София

Изкуството да създадеш подметка за обувки от бананова кора

Бананите са едни от най-популярните и консумирани естествени продукти в света. В световен мащаб годишно се изяждат над 100 милиарда, като много хора консумират около 30 килограма от плода. Както сами може да се досетите, това са купища изхвърлени бананови кори. Интересен е фактът, че обелката на банана представлява една трета от самия плод или иначе казано по около 10 паунда за потребител на банан, които отиват на вятъра.

Когато банановите кори се изхвърлят навън, биоразграждането им може да отнеме няколко месеца в зависимост от условията на околната среда. Родената в Швейцария Сара Харбърт развихря своето въображение на дизайнер и открива перфектна възможност да превърне този материал в иновативен продукт. Тя нарича материала “Kuori”.

„По време на защитата на моята теза в университета се зачудих защо не създаваме продукти, които можем да вземем от природата и да ги върнем обратно във веригата“, споделя Сара.

Нейният проект с “Kuori” включва изработка на четири продукта. Всеки от тях се произвежда от бананови кори.

@sarah.harbarth, Instagram

Първият от тях са очила, чиято рамка е направена от “Kuori”, замествайки конвенционалната пластмаса с екологична алтернатива.

Вторият продукт е подметка за обувки, създадена от “Kuori”, разглеждаща проблема с отделянето на микропластмаса върху земята, докато вървим. Стандартните подметки за обувки, в чийто състав участва пластмасата, оказват негативен ефект върху земята, докато извършваме движение. “Kuori” са издръжливи и подхранват земята, като не оставят след себе си нищо друго, освен безвреден биоразградим материал.

@sarah.harbarth, Instagram

„Знаете ли, че се отърваваме от микропластмасата просто докато ходим? Да, повечето подметки за обувки са изработени от екологично чиста пластмаса. Номер едно при микропластичното триене са автомобилните гуми, а номер седем заемат подметките на нашите обувки. Моята концепция за подметка за обувки се състои в работа с остатъци от храна (бананови кори). Получената подметка на обувката е много еластична и се връща в първоначалното си положение“, коментира Сара.

Точки три и четири разглеждат вредната практика за производство на кожени изделия. Сара използва бананови кори, за да създаде устойчива алтернатива на кожена каишка на часовник и калъф за телефон. Тези предмети се борят с вредните и разточителни практики, свързани с производството на дрехи и аксесоари от животинска кожа.

@sarah.harbarth, Instagram

Основната цел на Сара е да популяризира бизнеса си, започвайки мащабно производство на своите продукти и разпространявайки ги директно в магазините в родната си страна.

Бананът е популярен избор по отношение на създаването на алтернативи устойчиви материали и продукти.

Изготвила: Виктория Давчева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини