18.5 C
София

Остров Реюниън – съкровищницата на Индийския океан

На 550 км източно от Мадагаскар и на 175 км югозападно от Мавриций се простира едно малко райско кътче, наречено La Reunion. 40% от него са обявени за част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Днес островът е територия на Франция, но всъщност е бил открит първо от арабите, а после от португалците (16 век). През 17 век го завладяват французите и го наричат Бурбон. Въпреки че днес носи името Реюниън, названието Бурбон остава емблематично за острова и често срещано там като име на местни напитки, заведения и т.н.

Credit: Nedelina Vangelova

Тропичният климат на острова го прави привлекателен за туристи по всяко време на годината. Той има вулканичен произход и съответния характерен планински релеф, като най-висока точка на острова е връх Питон де Неж (Piton des Neiges – „Заснеженият връх“), 3069 м.

Credit: Nedelina Vangelova

На острова все още има действащ вулкан – Питон де ла Форнес (Piton de la Fornaise), чието последно изригване беше тази година (2021-ва) през април. На голяма част от бреговете на острова има забрана за плуване заради множество нападения от акули. Но на западното крайбрежие, където се простират едни от най-красивите плажове на Реюниън, кораловият риф прави естествена бариера във водата, спираща акулите. Райските лагуни дават уникалната възможност както за плуване, така и за гмуркане и наблюдение на удивителните коралови рифове и екзотичните животни, които ги населяват. Ветровитите плажове са идеални и за уиндсърф.

Credit: Nedelina Vangelova
Credit: Nedelina Vangelova

Навсякъде из въздуха кръжат разноцветни птички, а във водата – пъстри рибки в най-различни краски. Най-голямото животно на сушата е хамелеонът. На острова могат да се видят костенурки и делфини. За жалост човешката намеса в природната хармония на острова е довела от изчезването на 19 ендемични за Реюниън вида, част от които и Реюниънската гигантска костенурка (Reunion giant tortoise – Cylindraspis indica).

В сърцевината на острова се простират високите върхове, вулканът и безброй водопади. Гъстата растителност покрай тях прилича на красива тропическа джунгла и е обсипана с множество пъстроцветни и ароматни цветя.

Credit: Nedelina Vangelova

Културата на острова е уникална комбинация от европейски, африкански, индийски и китайски традиции. Официалният език е френски, но най-широко разпространен е реюниънски креолски (идва от френския). Има два музикални жанра, които произхождат от Реюнион: sega (възникнал по-рано и също традиционен в Мавриций, Родригес и Сейшелските острови) и maloya (възникнал през 19 век и се среща само в Реюнион).

Въпреки че е на 9238 км от Европа, островът е част от Европейския съюз. В началото на юни месец на острова се състоя младежки обмен YouthInHerit (организиран от Au Carrefour de l’Europe), по програма Еразъм + (финансирана от ЕС), чиято тема беше опазването на културното и природно наследство чрез инструментите на пътешественическата журналистика. Младежи от 5 различни държави в ЕС прекараха 12 дни в изследване на съкровищницата Реюниън. Те записаха истории на местните и традиционни игри, направиха дигитален хербариум и карта на забележителностите, заснеха главозамайващи кадри сред дивата природа и създадоха информативна кампания за Световния ден на океаните, всяко от което ще откриете на специално създадения за целта сайт.

Очаквайте още истории и снимки от магичния остров Реюниън.

Подобни новини

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини