12.3 C
София

Плуването – новият вид медитация

Сезонът на басейните е открит и какво по-хубаво от това да комбинираме плажуването с плуване. Плуването е един от най-пълноценните спортове, за които спокойно бихме могли да кажем, че са новият вид медитация.

Плуването е спорт, при който използваме по-голямата част от мускулите на тялото, за да реалзираме движение. Ако търсите физическа активност, при която да се горят достатъчно калории, но същевременно с това костите и ставите да бъдат пощадени, то плуването е точно за вас. За един час средно се изгарят около 650 калории, мускулната маса се подобрява, а гърбът и раменете се укрепват.

Освен всички тези позитиви, плуването помага за освобождаване на натрупания през деня стрес, както и за овладяване нивата на безпокойство. Именно поради тази причина го окачествяваме като новия вид медитация. Това има своята логика, тъй като по време на тренировката вниманието е насочено към правилното плуване и контрола на дишане. Освен това водата притежава способност да насърчава усещането за покой, било то поради чувството на безтегловност, което изпитваме, когато влезем в басейна, или поради начина, по който ни помага да се изолираме от външния свят, докато плуваме.

Разбира се, когато се отдаваме на този спорт, не бива да забравяме да се консултираме с професионалист в областта, за да предотвратим възможни наранявания.

Модалности при плуването

Както вероятно знаете, дори и да сте наблюдавали състезания по плуване само няколко пъти, когато става въпрос за плуване, съществуват различни модалности. Изборът на модалност зависи от това за коя част на тялото искате да работите.

1. Плуване по гръб: това е идеалният стил за лечение на проблеми, свързани с гърба. В рамките на 20 минути се горят средно около 250 калории.

2. Свободен стил: при този стил плуване упражнявате гръбните, гръдните, бицепсовите, трицепсовите и трапецовидните мускулни групи. Тук отново в рамките на 20 минути се изгарят средно около 250 калории.

3. Бруст: при този стил плуване ръцете и краката имат равно участие. Движението на краката се извършва чрез упражняване на глутеуси, квадрицепци, подколенни сухожилия и прасци. В рамките на 20 минути средно се изгарят около 360 калории.

4. Бътерфлай: този стил е подходящ за по-напреднали, тъй като техниката на плуване е една идея по-сложна в сравнение с останалите. Бътерфлай е вариация на стила бруст, където се оформят бицепсите, трицепсите, гръдният кош, квадрицепсите, глутеусът, прасците. Тук в рамките на 20 минути могат да се изгорят приблизително 400 калории.

Ползи на всички нива

Няма значение коя модалност ще изберете, тъй като всяка от тях притежава различни ползи за тялото, както физически, така и психически. Плуването притежава невронни и когнитивни предимства, които, от своя страна, водят до увеличаване на гъвкавостта и еластичността на тялото. Капацитетът на белите дробове се увеличава, а ставите и костите биват максимално пощадени. Освен това при този спорт се горят достатъчно калории, като същевременно с това тялото се освобожава от натрупания стрес, а умът забравя за тревогите и притесненията.
Предимствата на този спорт са достатъчна причина да започнем да го практикуваме, ако до момента не сме опитвали и дори не сме се замисляли над това да пробваме.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини