12.3 C
София

Маракуя – тропическият антиоксидант

Маракуята, наричана още passion fruit или пасифлора, е екзотичен лилав плод с големи ползи за здравето. Той расте в тропическите райони на Южна Америка, Австралия, Южна Африка и Индия.

Плодът е съставен от месеста вътрешна част с ядливи семки. Той е богат източник на антиоксиданти, заради което е широко ценен.

Маракуята съдържа витамин А, който е важен за кожата, зрението и имунната система, както и витамин С, който е важен антиоксидант.

Ядливата част на плода съдържа:

  • витамин А – 229 IU
  • калий – 63 mg
  • магнезий – 5 mg
  • витамин С – 5,4 mg
  • калций – 2 mg
  • желязо – 0,29 mg
  • фибри – 1,9 г

Освен това плодът съдържа фосфор, ниацин и витамин В6, от които всеки здрав организъм се нуждае. Богат е на антиоксиданти, които са съединения, помагащи за почистване на вредните свободни радикали в организма.

Антиоксидантите играят жизненоважна роля в поддържането здравословното състояние на организма. Те подобряват притока на кръв, по-специално към мозъка и нервната система, намаляват клетъчния стрес и възпалението в тялото.

Фибрите в плода са ключови за всяка диета. Те помагат за регулиране на храносмилателната система и поддържане на чревната флора.

Според Американската сърдечна асоциация, фибрите също имат предимства за намаляване на холестерола и повишаване на здравето на сърцето.

Маракуята има нисък гликемичен индекс (GI). Това означава, че не причинява рязко повишаване на кръвната захар след ядене, което го прави добър вариант за хора с диабет.

Според проучване от 2017 г. маракуята съдържа вещество, наречено пицеатанол, което може да подобри метаболизма. Изследователите установяват, че мъжете с наднормено тегло, които са приемали 20 mg пицеатанол всеки ден в продължение на 8 седмици, са подобрили метаболитното здраве, включително инсулиновата чувствителност, в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Плодът е богат и на витамин С, който е антиоксидант и повишава съпротивителните сили на имунната система, като помага на тялото да усвоява повече желязо от растителни храни и може да подобри способността на организма да се бори с инфекциите в тялото.

Маракуята е заредена и с така здравословния за сърцето калий, като същевременно е с ниско съдържание на натрий. Плодът, когато се яде със семената, съдържа много фибри, които могат да помогнат за премахването на излишния холестерол от вътрешността на кръвоносните съдове. Диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от сърдечни заболявания на човек, както и да помогне за нормализиране на кръвното налягане.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини