20.3 C
София

Училище за всички

С цел да разреши проблема с липсата на електричество в много индийски домове, 22-годишният Ашутош Вашища проектира специална маса, която генерира електричество. Масата е предназначена за учениците в селските райони, които нямат възможност да учат след залеза на слънцето.

ASHUTOSH VASHISHTHA @ theashutoshvashishtha, Instagram

Ашутош е студент в Националния институт по дизайн в Хараяна, а специалността, която изучава е „индустриален дизайн“. Идеята за проектиране на специално ученическо бюро се ражда след редовни посещения на Ашутош в селото на баба му и дядо му по майчина линия в Утар Прадеш. Самият той споделя, че тези райони не разполагат с електрическа връзка и хората са принудени да вършат домакинските си задължения и да учат преди да настъпи залезът на слънцето.

За съжаление този проблем не се ограничава единствено в рамките на селото на бабата и дядото на Ашутош. В действителност около 23 милиона домове в Индия нямат достъп до електричество. Това означава, че след залез слънце учениците, които живеят в тези райони, нямат възможност да учат освен ако не използват свещ за целта.

ASHUTOSH VASHISHTHA @ theashutoshvashishtha, Instagram

За да се справи с този проблем, Ашутош проектира 3D модел през януари 2020 г. Неговата идея добива вирусен ефект в социалните медии и тази година той завършва своя работещ прототип.

Ашутош споделя, че се интересува от дизайн и естетика още от детските си години. Винаги когато бил изправен пред сложни процеси, той мислел за прости и лесно приложими решения, използващи силата на дизайна. Именно тези негови интереси му помагат при изработката на “Ujala” (в превод от хинди – светлина).
„След като 3D дизайнът придоби вирусен ефект в социалните медии, един от моите професори ме помоли да създам истинско доказателство за концепцията си. Преди обаче да започна каквато и да е било работа по проекта, затварянето бе обявено и не успях да си набавя необходимите материали“, споделя студентът.

ASHUTOSH VASHISHTHA @ theashutoshvashishtha, Instagram

През юни 2020 г. той започва да проектира прототипа с помощта на близък приятел, който е студент по машиностроене.
„Системата работи на простия принцип на електромагнетизма. При създаването на непрекъснато движение се генерира електричество, съхранява се в батерия и се използва за захранване на лед лампа “, коментира Ашутош.

Два дни били необходими на студента да създаде специален педал, който да бъде разположен под самото бюро. Педалът е свързан с батерия, която произвежда лед осветление, захранващо се от бамбукова пръчка.
„Избрах бамбукова пръчка, която да поддържа светлината, защото тя е добър проводник на електричество. Освен това исках да използвам местни ресурси и по този начин да подкрепя занаятчиите в селските райони“, добавя той.

ASHUTOSH VASHISHTHA @ theashutoshvashishtha, Instagram

За да изпробва своята система, Ашутош се обръща към Darbari Lal DAV Model School. Така се разбира, че механизмът работи успешно. Ритмичното движение на педалите не само подобрява фокуса на ученика, но и осигурява необходимата светлина за учене.

Следващата идея на Ашутош е да създаде кръгла маса, използваща същия принцип, за да могат учениците да учат заедно на едно място. До момента учащите имат практиката да се събират на едно място, сядайки на пода и обсъждайки уроците си. Ашутош има намерение да промени тази практика, но за целта му е необходимо външно финансиране.

 

Автор: Виктория Давчева

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини