19.8 C
София

Преход към кръгова икономика: Какви са предизвикателствата през бизнеса?

Намаляване на употребата на пластмасовите продукти, правилно рециклиране на отпадъците и въвеждането на „устойчивата“ мода, въглеродна неутралност и дигитализацията в управлението на ресурсите бяха сред акцентите по време на XII Зелен форум на списание „Мениджър“, който се проведе на 22 юни 2021 г.

Представители на бизнеса и институциите споделиха какви са предизвикателствата пред прехода към кръгова икономика, и отбелязаха някои от добрите практики на пазара у нас. Основният фокус беше поставен върху решенията, които компаниите трябва да интегрират за изпълнението на т.нар. Директива за пластмасата на ЕС, която влиза в сила от 3 юли т.г.

Антон Пейчев, старши експерт в Дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) определи като най-рестриктивна мярката ограничаване на продукти. „Няколко вида пластмасови продукти за еднократна употреба ще бъдат изведени от пускане на пазара. Това са сламки, пластмасови чинии и прибори, дори пластмасовите клечки за уши. Пластмасовите чашки не се забраняват, но наред с пластмасовите кутийки за храни ще трябва да бъдат трайно намалени като използване“, уточни Пейчев.

От МОСВ планират да направят допълнителна кампания, за да информират крайните потребители за промените, които настъпват с навлизането на директивата. Пейчев уточни, че за определена група продукти, за които е установено, че са сред най-големите замърсители, се въвежда изискването допълнително производителите да финансират разходите за почистване.

По темата за ролята на организациите за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци говори Даниел Николов, търговски директор, Еко Партнърс България. Той отбеляза, че с всяка година целите, които им предоставят от МОСВ, се увеличават. „Пластмасата има най-високо увеличаване на това рециклиране – от 22,5% на 30%. И така поетапно всяка година тя ще се качва с по 5%. Целта е в бъдеще да се достигната около 80-90% рециклиране на материалите. Това са заложените цели и ние трябва да ги следваме, за да имаме по-чиста природа и да живеем по-добре“, добави Николов.

Една от иновациите, които представи Еко Партнърс България пред зрителите на Зеления форум, е машината за трошене на стъклени бутилки. Тя вече е поставена безвъзмездно в над 60 барове, клубове, ресторанти, хотели, като за последната година над 30 тона е събраното и рециклирано количество стъкло от тези машини. Еко Партнърс България се похвали и с разработената демо версия на мобилно приложение, с което всеки потребител може да сканира баркодовете на опаковките и така да разбере от какъв материал са изработени, дали се рециклират и къде могат да бъдат изхвърлени – в случая къде се намират най-близките контейнери на фирмата за изхвърляне на съответната опаковка.

По темата за „устойчивата“ мода говори Геновева Петрова, основател и изпълнителен директор на „Ремикс“ – първият мащабен сайт за онлайн продажба на мода втора употреба в Централна и Източна Европа. „Модната и текстилната индустрия е в топ 3 на замърсителите на планетата. Ние сме първата компания, която предложи на клиентите си освен да купуват мода, да ни продават своите дрехи и аксесоари, но като спазваме строги критерии за качество“, обясни Петрова. По думите ѝ, променяйки поведението на потребителите, превръщайки продуктите в цикъл, а не в продукти за еднократна употреба, слагайки фокуса върху качеството, ние имаме своето място в така наречената „Зелена сделка“ или кръгова икономика. Тя прогнозира, че в следващите 5 години пазаруването на мода second hand ще надмине в пъти оборота на бързата мода.

По темата за Директива 2019/904 на ЕС за пластмасовите продукти за еднократна употреба говори Цветанка Тодорова, председател на УС на Браншова Асоциация Полимери. Тя припоми, че от 3 юли напълно ще бъдат забранени пластмасовите сламки, клечки за уши, чинии и прибори за еднократно ползване, бъркалки за напитки, пръчки за балони, контейнери за храна и чаши за напитки, изработени от ЕПС, продукти, изработени от оксоразградими пластмаси.

И още, въвежда се минимално съдържание на рециклиран материал от 25% за ПЕТ бутилките от 2025 г., 30% за всички бутилки до 2030 г., изчислено като средна стойност за всички бутилки от ПET, пуснати на пазара на територията на съответната държава-членка. Цветанка Тодорова видя като проблем за бизнеса, че всяка чаша трябва да бъде маркирана индивидуално, което в определени случаи е технически невъзможно. „Другият проблем е, че маркировката трябва да бъде на езика на държавата, в която продуктът се пуска на пазара“, посочи тя. „Ние, като бизнес бихме искали да има стимулиращи мерки за компаниите за прехода от производството на пластмасови изделия за еднократна употреба към изделия от биоразградими материали. Започва да се работи и по екодизайна“, отбеляза председателят на УС на Браншова Асоциация Полимери.

Въглеродната неутралност е постижима цел, категорични са участниците във втория панел на форума. Нова концепция за предоставяне на бизнес среда за постигане на въглеродна неутралност е разработила Тракия икономическа зона, за да стане още по-привлекателна за чуждестранни инвестиции, разказа инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона. Към момента всички бизнеси, които оперират там, разполагат с енергийно ефективни сгради, а вече се разработва и цял парк за възобновяема енергия, тъй като има все по-голям интерес от производителите към нея.

Дигитализацията навлиза с ускорени темпове във всяка област от живота, включително и в чувствителни за качеството на живот и опазването на природата сфери като чистота на въздуха, почвите, водата. Каква добавена стойност носи този дигитален бум на околната среда, на качеството на живот? По тази тема говори Мирослав Гечев, главен изпълнителен директор и съосновател на Develiot, която създава решения в две направления – управление на водните ресурси и управление на качеството на въздуха в градска среда.

Добрата новина за водния сектор е, че най-вероятно ще се дигитализира през следващите години, обясни той в началото на изказването си. Той цитира данни на World Resource Institute за водния стрес на населението на Земята, според която водните ресурси намаляват в редица страни. Това се дължи на три фактора – намаляващи валежи заради климатичните промени, високи загуби по мрежата заради застаряващата инфраструктура и прекалената експлоатация на вода.

„Тази криза с водния стрес ще стимулира ВиК дружествата да започнат да се дигитализират. Целта е да започнат да се следят различни параметри във водопроводната мрежа, за да можем да открием тези загуби, да действаме таргетирано там, където има нужда“, добави Гечев.

Запис на събитието и повече информация ще откриете тук.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини