18.5 C
София

Самардала – незаменимата българска подправка

Самардалата е тревисто растение от семейство Кокичеви, наподобяващо на вкус див лук или чесън. По нашите ширини се суши и смесва със сол, правейки уникална подправка, подходяща за супи, салати, картофи, гъби и всякакви ястия. В някои региони се добавя в шарената сол и прави вкуса ѝ още по-изразителен.

Растението е типично за източните и централните части на Балкана, вирее на сенчесто и влажно. Като подправка е разпространена в Старозагорска, Ямболска и Сливенска област, Източна Стара планина и Странджа. Самардалата расте на луковици, но се берат само листата. Известна е още и с имената зелена сол, самаришка трева, стрижак, кучи лук, а на английски – honey garlic (меден чесън).

Можем да си я приготвим, като:

  1. Набират се младите стръкове преди да са започнали да зреят семената.
  2. Смилат се на машинка за кайма неколкократно.
  3. Получената зелена смес се забърква със ситна готварска сол (според вкуса).
  4. Разстила се върху тава или поднос и се оставя на сенчесто и проветриво място до пълно изсъхване, като се разбърква се всекидневно по 2-3 пъти на ден.
  5. Съхранява се в добре затворени съдове – буркани или за предпочитане непрозрачни кутии.

Прясната самардала може да се добави към салати, но не се препоръчва да се подлагат на термична обработка. В прясно състояние вкусът ѝ е остър и лют, наподобяващ хрян. В сушен вариант има по-мек лучен или чеснов мирис и вкус може успешно да замести солта, вегетата и шарената сол в ястията.

Освен изключително вкусна, самардалата е и много полезна – тя е част от списъка на лечебните растения (според Закона за Лечебните растения, ДВ бр.91 21.09.2002 г.). Съдържа много стероли, танини и флавоноиди, което е причината и за противовъзпалителните ѝ свойства. Прилага се при хипертония, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Сваля вредния холестерол (особено ако се консумира без сол), спомага храносмилането и повишава апетита. Подходяща е при проблеми със стомаха и запек, стимулира уринирането и пречиства бъбреците и пикочния мехур. Използва се при трудно зарастващи рани, както и за лечение на хронична кашлица, псориазис и редица кожни болести.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини