Самардалата е тревисто растение от семейство Кокичеви, наподобяващо на вкус див лук или чесън. По нашите ширини се суши и смесва със сол, правейки уникална подправка, подходяща за супи, салати, картофи, гъби и всякакви ястия. В някои региони се добавя в шарената сол и прави вкуса ѝ още по-изразителен.
Растението е типично за източните и централните части на Балкана, вирее на сенчесто и влажно. Като подправка е разпространена в Старозагорска, Ямболска и Сливенска област, Източна Стара планина и Странджа. Самардалата расте на луковици, но се берат само листата. Известна е още и с имената зелена сол, самаришка трева, стрижак, кучи лук, а на английски – honey garlic (меден чесън).
Можем да си я приготвим, като:
- Набират се младите стръкове преди да са започнали да зреят семената.
- Смилат се на машинка за кайма неколкократно.
- Получената зелена смес се забърква със ситна готварска сол (според вкуса).
- Разстила се върху тава или поднос и се оставя на сенчесто и проветриво място до пълно изсъхване, като се разбърква се всекидневно по 2-3 пъти на ден.
- Съхранява се в добре затворени съдове – буркани или за предпочитане непрозрачни кутии.
Прясната самардала може да се добави към салати, но не се препоръчва да се подлагат на термична обработка. В прясно състояние вкусът ѝ е остър и лют, наподобяващ хрян. В сушен вариант има по-мек лучен или чеснов мирис и вкус може успешно да замести солта, вегетата и шарената сол в ястията.
Освен изключително вкусна, самардалата е и много полезна – тя е част от списъка на лечебните растения (според Закона за Лечебните растения, ДВ бр.91 21.09.2002 г.). Съдържа много стероли, танини и флавоноиди, което е причината и за противовъзпалителните ѝ свойства. Прилага се при хипертония, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Сваля вредния холестерол (особено ако се консумира без сол), спомага храносмилането и повишава апетита. Подходяща е при проблеми със стомаха и запек, стимулира уринирането и пречиства бъбреците и пикочния мехур. Използва се при трудно зарастващи рани, както и за лечение на хронична кашлица, псориазис и редица кожни болести.