12.3 C
София

Непознатите реки – онлайн лекция по случай Деня на река Дунав

Честит Международен ден на река Дунав!
Река Дунав е една от най-големите речни системи в Европа, тече през 10 държави, а събира водите си от цели 19. Речното ѝ корито е най-голямата заблатена територия в Европа и помещава най-голямото количество тръстика в целия свят. Реката е дом и на много други растителни, а и животински видове, като около нея значителен процент от световната популация от птици намират своето местообитание. Горите по поречието приютяват някои редки видове влечуги, а островите ѝ – голяма част от популацията на европейския пор. В делтата ѝ плуват над 45 вида сладководна риба, една от които е застрашена (Acipensednidae). Друго застрашено животно е къдроглавият пеликан, който гнезди в резервата Сребърна.
Делтата на Дунав, Румъния
Познаваме ли реките?
Знаем ли какво получаваме от тях и как да ги опазим?
Включете се безплатно на 30 юни от 18 ч. в онлайн лекция за нашите реки и опазването им, организирана съвместно от Еко Партнърс България АД и Институт за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН по повод Международния ден на река Дунав, който отбелязваме ден по-рано. Лекцията ще се излъчва на живо във официалното фейсбук събитие.
Д-р инж. Галя Бърдарска и Иван Христов – едни от най-опитните експерти в областта на управление на водните ресурси в България, ще ни представят важна и интересна информация за Дунав и нейните притоци, както и за проектите, по които се следи и се работи за подобряване на качеството на водите и на състоянието на екосистемите в Дунавския басейн.

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини