12.3 C
София

Създадоха „пчелни тухли“

Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека ще му останат четири години живот“ – Алберт Айнщайн

Всички вече осъзнаваме колко важни са пчелите за нашето биоравновесие. Те са един от главните опрашители. Оцеляването на много растителни и животински видове, а и нашето собствено, зависи от тях. Знаем и колко нашата среда, огромните градове и замърсеният въздух им вредят. Затова компанията Green&Blue решава да създаде иновативен продукт, който да съхрани малките закрилници на природата. Те произвеждат “пчелни тухли” (Bee Brick).

Въпреки че на вид са подобни на стандартните, тези строителни материали имат малко нововъведение – многобройни малки дупки, разположени от лицевата им страна. Тези пространства предлагат дом за пчелите единаци – видове, които не живеят в колонии, но приносът им за опрашването е не по-малък от на другите. В специално направените кухини тези животинки могат да снасят яйцата си и да са в безопасност. Освен това пчелните тухли са изработени от 75% рециклирани материали. 

Великобритания вече е прегърнала идеята и от 2022 година е приет нов закон. Всички нови сгради в Брайтън-енд-Хоув, с височина над 5 метра, трябва да имат пчелни тухли. Робърт Немет е част от съвета на инициативата, стояща зад идеята. Той споделя, че това е само една от многото мерки, които трябва да бъдат въведени, след като години наред сме пренебрегвали природната среда. Според него засаждането на повече растения, изграждането на специални дупки за таралежи и изработването на къщички и хранилки за птици са евтини и прости идеи, които могат да доведат до дългосрочни резултати. И няма как да не се съгласим!

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини