12.3 C
София

Как замърсяването с пластмаса влияе на океана и неговите обитатели

Пластмасата има огромен принос към човечеството и неговия прогрес през последния век. Тя революционизира здравеопазването, направи домовете по-енергийно ефективни и помага опазването на природните ресурси като дърво и памук, чрез създаване на пластмасови алтернативи. Но с цената на какво е всичко това? Пластмасата, както може би знаете, не се раздгражда никак бързо. Това може да се определи както като най-доброто й качество, така и като най-лошото. Но по пътя на логиката, ако материал трае с десетилетия, би трябвало този материал да се произвежда в малки количества. За жалост, обаче, фактите говорят друго. Само в океана има над пет трилиона парчета пластмаса. Много, нали? Нека видим как това умопомрачително количество е попаднало в световния океан и какво причинява на морските обитатели…

В световен мащаб, всяка година се произвеждат повече от 300 милиона тона пластмасови отпадъци и това число продължава да расте с всеки изминал ден. Въпреки това, едва 9% от от пластмасата създавана някога е рециклирана, а останалата част е изгорена, или изхвърлена. Една от причините за това е, че 50% от произведената пластмаса е предназначена за еднократна употреба. Тоест, тя е създадена с ясната идея, че ще бъде изхвърлена веднага след като послужи за целта, с която е създадена. Тук се включват сламки, найлонови торбички, бутилки за вода и т.н.  

Океанът е може би най-уязвимата среда за пластмасови отпадъци. Невероятно обширен и дълбок, океанът действа като огромна мивка за глобално замърсяване. След като пластмасата се озове в морски води, тя няма граници. Вълните и бурите могат да пренасят пластмаси дори до най-отдалечените краища на океана, където тя се натрупва в големи количества или бива отнесена към бреговите линии. След известни месеци или години в морето, пластмасата се разпада на по-малки и по-малки парчета, докато размерът им стане по-малък от песъчинка. Това прави извличането на пластмаси от океана изключително трудно – почти невъзможно, което, от своя страна, прави океана още по-опасен за неговите обитатели. 

Стотици хиляди морски животни се заплитат в пластмасови отпадъци всяка година, което ограничава тяхното движение и способността им да се хранят, и причинява наранявания и инфекции. Негативни последствия има и за множество животни, които визуално се заблуждават и бъркат пластмасовите отпадъци за храна, което води до поглъщането им. Товя явление най-често се наблюдава при птици, костенурки, малки и големи риби. Поглъщането на пластмасата, за жалост, може да се окаже фатално за животните. Плаващата пластмаса натрупва микроби и водорасли на повърхността си, които придават мирис на пластмасата, който е апетитен за някои морски животни. След като животните я консумират, погълнатата пластмаса може да пробие вътрешните органи, или да причини фатални чревни запушвания, също така води до глад, защото стомах, натъпкан с пластмаса, дава на животното илюзията, че е нахранено, когато всъщност в организма си няма нищо хранително.

Освен това, пластмасите абсорбират замърсители, които се носят в океана, и съдържат сами вредни химикали. Предварителните изследвания сочат, че когато животните консумират тези токсични частици, това би могло да увреди органите им, да ги направи по-податливи на заболяване и негативно да афектира размножаването им.

Освен за морските животни, пластмасата оказва негативно влияние и върху кораловите образувания в световния океан. Установено е, че убива кораловите рифове, които са съществена част от нашите океански екосистеми и дом на хиляди видове. Пластмасите носят бактерии и блокират проникването на светлина и кислород в коралите. Коралите, които са влезли в контакт с пластмаса, имат 89% по-голяма вероятност да се разболеят.

Продължавайки с употребата на такива големи количества пластмаса вредим както на нашето здраве, така и на всяко едно живо същество. Както вече споменахме, пластмасата не се разгражда. Въпреки че с времето пластмасата свива размера си, тя никога не изчезва напълно. Наскоро дори бе открита опаковка от вафла, оцелява повече от век. 

Ние, хората, сме единствените които можем да спрем безразборната консумация на пластмаса и да забавим влакчето на ужасите. 

Разбира се, големите производители и законодателството са фактор, но защо и ние да не откажем найлоновата торбичка, пластмасовата тарелка и допълнителната опаковка днес? Можем!

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини