12.3 C
София

Уличното изкуство на остров Реюниън

Завладяващият остров Реюниън, намиращ се в Индийския океан, успява лесно да ни очарова с уникалната си природа, но това съвсем не е единството великолепно творение, което го краси.

Уличното изкуство е добре развито и целият остров изобилства от талантливи художници, които не чакат място в галериите, за да изразят себе си и своето отражение на действителността.

Ceet facade @ Reunion Graffiti Festival. Credit: reuniongraffiti.re

През октомври 2020 г. в град Сен Дени се състоя Реюниън Графити фестивал, който даде възможност на много жители в разгара на пандемията да се докоснат до т. нар. музей на открито „OUT“. Експозицията се състоя от стенописи по фасадите на квартал Камелиас в Сен Дени. Реюниънските артисти, които блеснаха по сградите на столицата, бяха Nayh, Ceet, Dey, Eko LSA, Konix, Roko и Yren.

По традиция създаването на колективен графит в Cité des Arts бележи връхната точка на фестивала. Това е идеален момент, в който посетителите могат да наблюдават художниците в действие, да си говорят с тях и да направят снимки.

Cité des Arts, Reunion Graffiti Festival. Credit: reuniongraffiti.re

През 2011 г. се появява уебсайт, който събира в едно арт находките из острова. Местните художници са самоуки или завършващи художествени училища, кипящи от идеи, визии, гледни точки и разнороден талант. Те се намесват във всички области на съвременното градско изкуство: надписи, фрески, шаблони, колажи, инсталации, видеопрожекции и др.

Местата за изява, типични за островното изкуство, а именно деретата, мостовете и тунелите, търсят диалог на съпричастност и творчески обмен. Онлайн трибуната е отворена за колаборация с нови артисти и проекти, като показва таланта както на местни, така и на чуждестранни художници, оставили своя отпечатък преминавайки през острова.

Голяма червена опашка (Un rouge grand queue), малка картина от
Yann Legall, Le Port 2021. Credit: Mumushick&Oneshoz, streetartreunion @ facebook

Арт кътчето стимулира младите художници, като през юни 2021 г. ги включи в нов градски проект – оживяване на бъдещия маршрут на градския транспорт с изрисуване на 500-метрова стена в град Сен Луи. Инициативата на местните власти, в сътрудничество със сдружение „Графити 974“, цели да популяризира градските изкуства и да обедини млади хора от различни приоритетни сектори в разкрасяването на средата, която споделят ежедневно.

Тази, както и много други арт акции или самостоятелни улични „изложби“ могат да се разгледат и в тематичната Фейсбук страница. Местните артисти качват своите последни творения, а фестивали и изложби дават гласност на бъдещи арт инициативи и събития.

Cosmic litchi and funky colors at the beach, Saint-Pierre, Reunion. Artists: @zemar3gc & @dyoxone. Credit: DYOX, streetartreunion @ facebook

Споделяме с вас едни от най-запомнящите се графити, на които попаднахме из улиците на Сен Дени.

Saint Denis, Reunion. Credit: Nedelina Vangelova
Saint Denis, Reunion. Credit: Nedelina Vangelova
Saint Denis, Reunion. Credit: Nedelina Vangelova
Saint Denis, Reunion. Credit: Nedelina Vangelova

Остров Реюниън – съкровищницата на Индийския океан

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини