19.8 C
София

Резултатите от COP26: плах оптимизъм

С бурни дебати и плахи обещания приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът частично изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на температурите с 1.5℃“ 

Финалното споразумение беше договорено с общите усилия на световните лидери, преговарящите делегати и десетки хиляди активисти и доброволци от климатичното движение.  

Какво се разбраха преговарящите в Глазгоу?

Пари

Богатите държави не успяха да постигнат съгласие и да осигурят обещаните 100 милиарда долара за засегнатите от климатичните промени бедни страни. Но бившият директор на Банката на Англия Марк Карни се ангажира да насочи 130 трилиона долара инвестиции от банки, пенсионни фондове и застрахователи (ангажимент , подкрепен от 450 организации, съставляващи около 40% от световните частни активи) към технологии и иновации, свързани с възобновяеми източници на енергия. 

Гори

130 държави, представляващи 90% от световния горски фонд, се споразумяха да спрат обезлесяването и загубата на гори до 2030 г., както и да инвестират във възстановяване на гори и устойчиво земеползване;

Метан

Над 100 държави се включиха в споразумение за съкращение с 30% на емисиите от парниковия газ метан до 2030 г., като ограничат изтичането на газа от нефтени и газови сондажи и реформират селското стопанство. Големите замърсители – Китай, Русия и Индия не подписаха споразумението, но има надежда, че ще се присъединят към него на по-късен етап. 

Създаване на нови пазари

40 нации, включително Китай, САЩ и Индия, водени от Великобритания ще наложат стандарти, инициативи и правила, за да създават пазари за новите технологии. Това може да доведе до фундаментални трансформации, ако проработи. Например, партньорите може да изберат дата, до която производството на стомана трябва да се осъществи без изгаряне на въглища. Така дават на инвеститорите увереност, че пазарите за нови технологии пред тях ще са налични, а на света – че цената на чистата енергия ще е достъпна. 

Чиста енергия

В чисто нова парадигма, която помага на страните да преминат към чиста енергия, Южна Африка например ще получи 8,5 милиарда долара от Франция, Германия, Великобритания, САЩ и Европейския съюз, ако спре да гори въглища. 

САЩ, Китай, Индия, Великобритания

Министър-председателят Моди си постави агресивни цели за нисковъглеродна енергия до 2030-а година. 

Неочаквано, САЩ и Китай излязоха с декларация за общи действия в сферата на климата през следващото десетилетие.

Повечето големи компании и финансови институции във Великобритания ще бъдат помолени да покажат как възнамеряват да постигнат целите си, свързани с климатичните промени. Плановете им ще бъдат разглеждани от панел от експерти, за да е сигурно, че целят реални резултати.

Българско участие участие на COP26

WWF организира и свое събитие в рамките на глобалната климатична конференция. То мина с българско участие в лицето на зам.-кмета на Перник Стефан Кръстев, единственият представител на община от България на COP26. Той беше поканен на Форума от WWF, тъй като Перник години наред работи по темата за справедливия енергиен преход във въглищните райони. 

„В Перник нямаме илюзии, че можем да спрем да използваме въглищата утре или след две години. Но също така нямаме илюзии, че можем да продължим да ги използваме още десетилетия. Целта ни е да осигурим на хората справедлив преход и работещи алтернативи. Още през 2022-ра година община Перник ще инвестира собствени средства в монтирането на инсталация за зелен водород в едно от училищата в града“, обеща зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев. 

“Споразумението е обнадеждаващо, но ни чака още много работа, за да превърнем политическите обещания в реални закони за държавите по света. България, например, е подписала договор, че ще намали въглеродните си емисии с 55 % до 2030 г., а до средата на века ще се превърне във въглеводородно-неутрална икономика. На практика обаче, управляващите не поемат конкретен ангажимент как да се трансформират енергийния, транспортния и земеделския сектор, за да можем наистина да отчетем напредък в тази сфера”, коментира ръководителят на практика „Климат и енергия“ във WWF България Георги Стефанов, който представи организацията на COP26.

 

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини