22.2 C
София

Бъдещето на храната – какво ще замени месото в менюто ни

Следващата глобална революция ще бъде селскостопанска и ще промени стандартите за производство на месо за консумация. Налага се да го стори. Поради две основи причини с глобално значение – засилващите се промени в климата и влошаващият се проблем с антибиотичната резистентност при бактериите. И за двата фактора се счита, че са силно повлияни от животновъдството и от съвременните методи за производство на животинско месо.

По данни на ООН до 2050 г. ще трябва да се произвежда с 50% до 100% повече животинско месо за консумация за удовлетворяване на засилващото се търсене. И за да не доведе това до пълна екологична катастрофа, се налага технологиите за производството на месо да се революционизират. Засега се работи в 2 нови направления. И двете гарантират, че ще предложат алтернатива на месото, която ще струва колкото него, дори по-евтино, и ще има вкусови качества като неговите, дори по-добри.

Връзка на месопроизводството с актуалните екологични и медицински предизвикателства

Справка в данните за производството и търговията с прясно месо и месни продукти показва, че кривата непрекъснато расте през последните години. Покриването на високото търсене съответно изисква все по-засилено производство, а 2019 г. е била рекордна в това отношение в световен мащаб. Наред с разширяващата се дейност на месната индустрия се чуват все по-отчетливо и гласовете, алармиращи за страничните ефекти на това производство.

Животновъдството като цяло се разглежда като по-сериозна причина за климатичните промени от всички видове публичен транспорт взети заедно. Отчитат се негативните му ефекти по отношение високото отделяне на парникови газове и огромната загуба на хранителен ресурс за производството на единица месо. Птицевъдството се счита за най-ефикасния отрасъл като рентабилност – получен продукт на база на вложен ресурс. 1 калория във вид на пилешко месо се отглежда за сметка на 9 вложени калории във вид на фураж, т.е. загубата на суровина е „само” около 800%. При всички останали отрасли на месната индустрия загубите са още по-значителни.

Освен това ползването на антибиотици в животновъдството за повишаване на добива се посочва като ключов фактор за опасната антибиотична резистентност на патогенни видове бактерии, която се наблюдава през последните години. Според водещи специалисти от Световната здравна организация този назряващ проблем е сред най-съществените предизвикателства пред модерната медицина и може скоро да обезсмисли всички велики постижения в антибиотичното лечение.

Всичко това е причина на методите за производство на алтернативно месо да се гледа с все по-добро око – едновременно от етична, екологична, медицинска и хранителна гледна точка. Големият мотив на застъпниците на тази идея е фактът, че като хранителна стойност, вкусови характеристики и най-вече безопасност заместителите на животинското месо може да предложат същото качество, ако не и по-добро, в сравнение с „оригинала”. Време е за следващата глобална революция, а обещанието е, че никой няма да бъде ощетен, дори най-фините естети и гастрономи. А всички ще спечелим – и ние, и природата – високо качество, адекватна цена и най-вече – бъдеще.

Основната идея на месната революция – не да не се консумира месо, а да се наложи устойчивост в производството му

Мазнини, аминокиселини, минерали и вода – това са структурните компоненти на месото. От същите компоненти са изградени и растенията, т.е. напълно съвместима алтернатива на месото може да се произвежда и от растителни продукти и модерните технологии позволяват това. Без нужда от прилагането на каквито и да било антибиотици и с възможност за пълното елиминиране на всички съставки на месото, които се считат за вредни – наситените и трансмазнините, холестеролът и др. Синтетичните меса може да бъдат много по-здравословна алтернатива на животинските.

Революцията в случая не означава отричане на един естествен хранителен продукт или призив към избягване на консумацията му. Означава осмисляне на прехода към алтернатива, която няма да ни лиши от нищо, характерно за естественото месо, включително вкуса, и ще бъде плод на много по-устойчиво производство.

Революцията в производството на месо ще даде възможност да се радваме на такива гледки…

… без да трябва да си затваряме очите пред такива гледки!

За момента алтернативните типове месо съставляват по-малко от 1% от общото търгувано количество. В бъдеще обаче точно те може да предложат отговор на все по-нарастващото търсене и да задоволят очаквания ръст в потреблението на месо. Днес заместители на месото се произвеждат основно по 2 технологии.

Месо с растителен произход (на растителна основа)

Да се нарече подобен продукт месо е колкото трудно от стандартната гледна точка, толкова и лесно, имайки предвид състава му. Както стана дума, растенията съдържат всички основни хранителни съставки, които се откриват и в животинското месо. В допълнение те са естествено богати на фибри и сложни въглехидрати – компоненти, които отсъстват почти изцяло в състава на животинските меса. Ето защо растителната биомаса бе основният източник за производство на алтернативно месо досега.

Наръчник за начинаещия веган: 5 лесни постни заместители на основни продукти

Вместо да произвеждаме невъобразимо големи количества растителни продукти само за да ги ползваме за фураж за отглеждане на животни, които да убиваме за производство на месо при толкова ниска възвръщаемост на вложените хранителни вещества, нека ползваме отгледаните растения директно като суровина за биомимикрия – за производство на пълноценна растителна алтернатива на животинското месо” – казва Брус Фридрих, основател на Good Food Institute (GFI) – международна неправителствена организация, лидер в търсенето на алтернативи в производството на селскостопанските и земеделски продукти от водещо значение. Това доскоро иновативно предложение днес вече споделя революционната си роля с един още по-иновативен метод.

Месо от клетъчни култури

За разлика от растителната алтернатива, тук вече максимално се доближаваме до естествената структура на животинското месо. „Отглеждането на месо в лаборатория, при оптимални условия, позволява само за около 6 дни да получим растеж на първоначално заложеното количество, еквивалентен на този, който се получава например при изхранване на бройлери за цели 6 седмици” – допълва по тази тема основателят на Good Food Institute. Тоест произвеждането на месо чрез развитие на клетъчни култури е в пъти по-бърз процес, не изисква никакви антибиотици или изкуствени добавки, а крайният резултат е абсолютен еквивалент на животинското месо по отношение на състав, консистенция и вкусови качества.

Нещо много важно – няколко големи компании през последните години официално са внедрили търговското разпространение на месо, отгледано лабораторно от клетъчни култури. И допитване сред потребителите им показва, че на практика никой не е успял да открие разлика между естественото животинско месо и предлаганите от тях негови заместители. „Тези компании са похарчили милиарди за разработките си и все пак произвежданите от тях продукти все още не са постигнали никакъв комерсиален успех и по никакъв начин не застрашават позицията на животинското месо в списъка за пазаруване на потребителите. Много е важно да се разбере, че не това е тяхната цел. Никой не се опитва да елиминира месото от хранителното меню или да разруши месната индустрия. Опитваме се просто да я трансформираме. Трябва да я трансформираме. Защото десетки хиляди хора загиват ежегодно поради резистентността на бактериалните инфекции към антибиотично лечение, а климатичните промени застрашават пряко живота на стотици милиони хора по света. Тези два фактора представляват реална глобална заплаха, а животновъдството и производството на месо значително утежняват значението им. И няма как да се справим с тях, докато не предложим на потребителите алтернативи на месото, които имат същата цена, ако не и по-ниска, и същите вкусови качества, ако не и по-добри. Вече разполагаме с напълно задоволителни решения. Вече можем да осъществим следващата глобална революция ” – завършва Брус Фридрих речта си през 2019 г. като участник в ежегодната конференция на TED – организация, посветила се на разпространението на всякакъв тип идеи, които имат потенциала да променят света към по-добро. 

Лабораторно отгледано месо вече се предлага като част от менюто в някои ресторанти по света. Бъдещето на храната вече настъпи. Тази стъпка беше необходима, защото ситуацията с производството на животинско месо е стигнала до етап, който заплашва да върне човечеството назад в миналото, заличавайки ефекта от редица медицински и други научни постижения.

Автор: Антон Асенов

Първият ресторант с лабораторно отгледано месо отвори врати

Джакфрут: „Хлябът на бедните“ в Индия – деликатес в Европа

Подобни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,972FansLike
- Advertisement -

Последни новини

Трикове за преодоляване на пролетната умора

Ако напоследък усещате, че сте отпаднали и че сякаш лошото настроение е превзело вашето ежедневие, но нямате обяснение за случващото се, то тогава най-вероятно...

Стари самолети стават модерни ресторанти в Турция

В световна тенденция се превръща търсенето и реализирането на политики за намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. В Интернет пространството има десетки примери за...

10 от ползите на зеления чай

Зелен чай Той е определян като една от най-здравословните напитки в света. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти и има редица полезни ефекти за тялото...

И железниците в борбата с вредните емисии

Онези, които пътуват с влак, вероятно са обърнали внимание, че гърбът на билетите е различен от обикновеното: „С избора си да пътувате с влак,...

Може ли завръщането на европейския бизон да помогне в борбата с горските пожари в Европа?

Горските пожари са се превърнали в голям проблем на множество места по света. Те застрашават живота на хора и животни, унищожават ценни за дивия...