18.5 C
София

Денят на Земята и как да намалим негативното си влияние върху природата

Преполовихме април, пролетта дойде, а с това и Международният ден на Земята – 22 април. Това е празник, който всяка година обединява природозащитници, политици и като цяло множество хора по света около идеята да бъде защитена околната среда и животът на нашата планета.

Официално за първи път се чества през 1970 година в САЩ и Канада. Тогава, на същата тази дата – 22 април, милиони хора излизат на шествия с искането политиците и бизнес лидерите да превърнат опазването на природата в един от своите приоритети. Двадесет години по-късно, през 1990 година, празникът става международен и целта му е да обедини хората от цял свят около важната идея да защитаваме средата, която ни дава живот.

В България празникът започва да се отбелязва през 1993 година, като на призива за участие отговарят хиляди българи, които се включват в най-различни чествания и инициативи за опазване на околната среда. Интересно е да споменем, че у нас Ден на Земята се е празнувал за пръв път още през 1930 година на 14 декември, организиран от тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев Гьоров. Почитат се земеделието, плодородието и самата земя, а голямото разочарование на министъра е, че не се продължава с честванията през следващите години, както сам разказва.

За създаването на празника той казва, че е неговият Велик ден и получава похвали и поздрави от много свои колеги от европейските страни като Германия, Италия и Франция. Той също така апелира да се организира Международен ден на Земята, 40 години преди да се заговори за опазване на околната среда, като предлага датата 21 март, която счита за подходяща за всички народи по света.

Този ден обаче не е само за политически обещания и еднократно включване в мероприятия за опазване на природата. Това е подходящото време да си направим равносметка за това как собственото ни ежедневие се отразява на природата и да намерим поне малък начин да намалим въглеродния си отпечатък и цялостното си влияние върху природата. Дори малките неща, които сме склонни да променим в собствения си живот, могат да се окажат от голяма полза за планетата. Затова сега ще разгледаме някои от най-лесните начини да направим живота си малко по-екологичен.

Рециклиране

Рециклирането е един най-добре познатите, разпространени и лесни начини да се помогне на околната среда. Той не изисква много повече от това да изхвърляме отпадъците си разделно. В големите градове това е особено улеснено с наличието на обозначени контейнери за различните видове отпадъци. За рециклиране могат да бъдат дадени повечето от нещата, които иначе биха отишли на боклука – стари дрехи, пластмасови изделия, метали, техника и много други. Въпреки че процесът е познат и улеснен от години, все още много хора не събират отпадъците си разделно и не изхвърлят на обозначените места дори предмети, за които това е задължително, като например батерии. Да се започне с рециклиране не е особено трудно, изисква се допълнителна кофа, желание и усилието да изхвърлим нещата на подходящите места.

Credit: Vlada Karpovich, Pexels

По-малко потребление на хартия 

Хартията представлява огромна част от отпадъците струпани по бунищата, като на места достигат до повече от 40% от твърдия боклук (например в някои американски щати). Хартията се произвежда от дървесина, така че колкото по-малко я използваме, толкова повече дървета запазваме. С днешните технологии не е особено трудно да изкара дни, ако не и седмици, без да имаме нужда от листи и тефтери, освен ако не са необходими за работа. Дори в такъв случай събирането и предаването им за рециклиране е изключително полезно. Когато се рециклира 1 тон хартия, се спасяват 17 дървета, според Американската агенция за опазване на околната среда. Когато отделяме хартия, е добре да не я късаме, защото това значително улеснява рециклирането и помага да се хаби по-малко енергия за процеса.

Компостиране

Това е естествен процес, при който оставяме и подпомагаме органични материали да се разградят до хумусоподобен материал, наричан компост. Известният още като биотор материал е изключително благоприятен за почвата и ще е от полза за всеки човек с градина, защото помага на растенията да растат здрави и силни. Също така намалява или напълно премахва нуждата от торене и помага за задържането и усвояването на вода от почвата.

Създавайки компост, ние действаме в полза на околната среда, защото за направата му използваме хранителни остатъци, треви, листа и всякакви други биоматериали, които иначе биха се озовали на бунището да гният. Процесът помага и за намаляването на парниковите газове. Разлагането на хранителните отпадъци излъчва метан, който е по-потентен парников газ от въглерода, но добрите компостни практики ограничават неговото количество. Освен това този материал спомага в почвата да се поглъща и задържа повече въглерод, а след като отпадъците не се извозват до сметищата, се спестява горивото за превоза.

За да си направим собствен компост трябва само да си закупим един от многото видове контейнери, предлагани на пазара, и да изхвърляме хранителните си остатъци в него, отделно от останалите си отпадъци. В западните страни вече на много места компостирането е част от политиката за събиране на отпадъци, като също и в някои български градове може да се предават органични отпадъци.

Добрите примери: Кои общини в България какви екологични практики прилагат

Компостирането може да ни спести пари, полезно е за почвата, растенията и спомага за опазването на околната среда, затова изглежда нелогично да не го използват тези от нас, които обработват земя по един или друг начин.

Устойчиви хранителни навици

Хранителната ни диета е едно от нещата, с което най-силно вредим на природата, а и е най-трудният за промяна навик при много хора. Най-ефективната промяна е да ограничим консумацията си на месо. Животновъдството и производството на месо са отговорни за 14.5% от създаваните от човека парникови газове и като намалим консумацията си на месо дори само с един ден на седмица, ще намалим с над 3 килограма и половина въглеродния си отпечатък. А за тези, готови да се откажат от животинските продукти напълно, това количество скача на над 1300 килограма годишно.

Първият ресторант с лабораторно отгледано месо отвори врати

Най-лек ефект върху околната среда оставаме с консумацията на плодове, зеленчуци, бобови култури и другите продукти от най-ниското стъпало на хранителната пирамида. Да изберем храни, които са произведени близо до дома ни и са в своя сезон също носи положителни резултати, заради намаляването на разходите за транспорт.

Важно е да планираме правилно менюто си, така че да изхвърляме възможно най-малко храна и да използваме повече от остатъците, защото проблемът с хранителните отпадъци е голям. Проучванията през годините сочат, че в света се губи около една трета от цялата произведена храна, което прави приблизително 1.3 милиарда тона. Загубите при плодовете и зеленчуци са дори по-големи, достигайки до 50%. Проблемът е най-сериозен в развитите държави в Северна Америка и Европа, където потребителите изхвърлят над 10 пъти повече продукти на година (95-115 килограма) в сравнение с хората от Централна Африка, Южна и Югоизточна Азия (6-11 килограма). Това не само е огромно разхищение, но и прекомерно производство и потребление, което вреди на околната среда, но може да бъде редуцирано с поемане на отговорност и правилно планиране на дневното ни меню.

Отговорно пазаруване

Първото, което трябва да отбележим тук е, че най-доброто, което можем да направим, е да пазаруваме по-малко. Прекомерната консумация на хората днес се отразява изключително негативно на природата, а в купуването на излишно количество предмети сме виновни почти всички. Все пак когато пазаруваме има някои малки неща, които можем да правим, за да е процесът по-устойчив.

Добра практика е да си избираме предмети, които можем да използваме повече от веднъж. Полезно е да се откажем от прибори, чаши, торбички и други продукти за еднократна употреба. Също така е хубаво да избягваме покупките на предмети, съдържащи пластмаса и нерециклируеми материали, както и да избягваме излишните опаковки, когато е възможно. За всичко това не са нужни големи усилия, а с времето може да ни помогне и да спестим пари. Например като си носим здрави платнени торби, вместо да плащаме за късащите се, замърсяващи природата найлонови торбички. Предстоящата забрана на голяма част от пластмасовите продукти за еднократна употреба в Европейския съюз ще помогне много за справянето с този проблем.

Пазаруването на дрехи също се отразява зле на околната среда. Това се дължи на факта, че купуваме много евтини, бързо късащи се, избеляващи и излизащи от мода дрехи, които се озовават на сметищата без почти да са носени. Не само това, но и много от тях са произведени в държави от Източна Азия и за транспорта им се изразходва голямо количество гориво. Природосъобразният начин е да се избират качествени дрехи, които можем да носим по-дълго време, а още по-добре е ако наблегнем на рециклирани.

Устойчива мода – какво означава това?

Когато купуваме техника, е добре да предпочетем продукти, хабящи по-малко енергия, като например да вземем лаптоп вместо настолен компютър. Също така е добре да потърсим нужното ни близо до дома, вместо да поръчваме единствено в интернет. Когато все пак поръчваме, не е излишно да си вземем продуктите от близък офис на доставчика, ако е възможно без да шофираме, за да се спестят поне малко вредни емисии от транспорта.

Тези малки неща ще направят любимото на толкова хора пазаруване малко по-устойчиво.

Credit: Alexas_Fotos, Pixabay

Намаляване разхода на енергия и вода

Да ограничим с малко разходите си на електричество и вода не е особено трудно, но е много полезно за околната среда в дългосрочен план. Дребни неща като това да изключваме телевизора и компютъра, когато не ги използваме, да не държим телефоните си включени в тока повече от необходимото, да гасим лампите, когато не сме в стаята, няма да направят ежедневието ни по-трудно, но ще ограничат разхищението на енергия, което може дори да не забелязваме.

Да си направим ревизия на разхода на енергия може да е много полезно в това отношение. Така ще научим за какво хабим най-много ток и ще ни позволи да проверим дали има начини да намалим потреблението. Изборът на правилните електрически крушки е от голямо значение – LED крушките са много по-ефективни от останалите, защото използват една четвърт от енергията на лампата с нажежена жичка и животът им е 25 пъти по-дълъг. Освен това те не прахосват над 80 процента от използваното електричество, излъчвайки го като топлина и не съдържат живак, за разлика от алтернативите си.

Как и защо да изберем енергоспестяваща крушка за дома?

Други добри начини да сме по-екологични е да се стараем да перем със студена вода и да намалим температурата на нагревателите си на вода до 120 градуса. Само от по-малкото нагряване на вода могат да се избегне излъчването на около 250 килограма въглероден диоксид за година.

За да спестим вода и електричество помагат взимането на по-кратки душове и дори само това да пускаме топлата вода да тече по-леко (за което е изчислено, че може да намали излъчването на въглероден диоксид с около 160 килограма на година). За разхищението на вода са полезни дребни навици като това да спираме водата докато си мием зъбите, докато се бръснем или пък докато сапунисваме чиниите. За хората, които желаят да направят дори нещо повече, може да е полезно да си направят или закупят резервоар за дъждовна вода. Събираната в него вода може да се използва в дома или в градината, което помага както на природата, така и за сметките ни.

Credit: Martin Magnemyr, Unsplash

Да използваме по-рядко коли и самолети

Чрез различните форми на транспорт се излъчват най-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. Изчислено е, че средно една кола излъчва около 4.6 тона парникови емисии годишно (варира много спрямо модела, вида гориво, изминати километри и други). Промените в това как се придвижваме са може би най-важни, за да намалим своя въглероден отпечатък. Ако ни е възможно, е по-добре да вървим или караме колело до работа, магазина или където другаде ни се налага да отидем. Взимането на градския транспорт и организирано пътуване с колеги или приятели също е по-добре от самостоятелното предвижване с автомобил. Когато все пак ни се налага да използваме колата си, е полезно да се организираме така, че да изпълним повече задачи с едно пътуване и да изберем най-краткия и лек път.

При хората, които използват самолет заради работа или забавление, почти сигурно летенето представлява основната част от въглеродния им отпечатък. Затова е добре да избягваме предвижването по въздух винаги когато можем. Когато все пак ни се налага, най-доброто, което можем да направим, е да пътуваме икономично. Заради по-големия брой пътници количеството въглеродни емисии, които биха ни се паднали, са далеч по-малко отколкото в бизнес или в първа класа.

Това са само част от по-простите и лесни начини да живеем малко по-екологично. Съществуват още доста неща които да предприемем, за да сме по-добри към природата. Някои малки – като това да изчислим какъв е въглеродният ни отпечатък и да използваме информацията за това в коя част от ежедневието си да направим леки промени или пък доста по-значими такива като това да заменим автомобила си с електрически.

Денят на Земята е един подходящ момент да се запознаем с начините да сме по-природосъобразни и да видим дали е възможно да ги приложим в ежедневието си. Когато ги погледнем вкупом, те могат да изглеждат като много промени и дори леко да стряскат. Отделно погледнати тези промени не са големи и изискват най-вече воля и желание. Нищо не ни спира да опитаме само с едно или две неща, за да видим дали ще се отразят на начина ни на живот и ако се справяме, на следващия Ден на Земята да добивам още няколко, а ако го чувстваме, не е нужно да чакаме непременно 22 април, за да подобрим отношението си към околната среда.
#ДействамеЗаЧистаПролет

Автор: Иван Маслинков

 

Ден за ДИГИТАЛНА ЧИСТКА – защо и как да я направим

За пета поредна година ще броим врабчета

Подобни новини

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

12,996FansLike
- Advertisement -spot_img

Последни новини